Connect with us

Hirdetés

technokrata

6 év börtön phishing támadásért

Dotkom

6 év börtön phishing támadásért

Egy amerikai férfit több évnyi szabadságvesztésre ítéltek az Egyesült Királyságban, miután kiderült, hogy több mint 6,5 millió font értékben követett el jelszóhalász támadásokat internetezők ellen.

A Dallas-ból, Texas államból származó Douglas Havard hamis hitelkártyákat készített ellopott banki adatok felhasználásával. Ezen adatokhoz az úgynevezett jelszóhalász technikával, azaz angol terminológiában phishing révén lehet hozzájutni: a pórul járt internetezőket többnyire egy olyan weboldallal csapják be, amely nagyban hasonlít az eredeti, banki oldalra. A gyanútlan felhasználók itt megadták a fontos kódjaikat: számlaszámot, lejárati időt stb.

Havardot most a hatóságok szervezett bűnözésben való részvétellel és pénzmosással vádolják. Társát, aki szintén részt vett az ügyben, már elítélték: a 25 éves Lee Elwood négy év börtönt kapott júniusban, hasonló tevékenység miatt. Havard jelenleg 700 ezer font ellopása miatt áll vád alatt, de ez csak az az összeg, amit azonnal rá tudnak bizonyítani – a hatóságok szerint ennél jóval többről van szó.

Az ügy egyébként Nagy-Britannia Nemzeti Csúcstechnológiás Bűnüldöző Egységének (National Hi-Tech Crime Unit – NHTCU) egy Kelet-Európára kiterjedő vizsgálata során pattant ki. Az NHTCU ugyanis igyekezett leleplezni azokat a csalókat, akik az Egyesült Királyságban levő bankokat és ügyfeleiket próbálták meg anyagilag megkönnyíteni. Maga Havard is kapcsolatban állt az orosz hackerekkel: tőlük vásárolta az ellopott banki információkat.

A nyomozásban, mely még 2003 júniusában hozta meg a csaló letartóztatását, az FBI és az Egyesült Államok Titkosszolgálata is részt vett. Két éve a rendőrség átkutatta a férfi lakását, és itt hamis jogosítványokra, útlevelekre bukkant – Havard tehát tisztában volt azzal, hogy bármikor forróvá válhat a talaj a lába alatt. Emellett több üres bankkártyát és a hamis plasztiklapok elkészítéséhez szükséges eszközöket is lefoglaltak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés