Connect with us

Hirdetés

technokrata

Történelmi esemény: több notebook kelt el, mint asztali PC

Dotkom

Történelmi esemény: több notebook kelt el, mint asztali PC

A személyi számítógépek történelmében még sosem fordult elő az az eset, hogy hordozható komputerből többet adtak volna el, mint dekstop PC-ből – egészen idén májusig.

A Current Analysis nevű piackutató cég felmérése szerint a 2005-ös év májusa az Amerikai Egyesült Államokban egy eddig még sosem tapasztalt jelenséget hozott magával: több noteszgép kelt el, mint asztali PC. Egészen pontosan az előbbi kategória 53,3 százalékot tett ki az összes eladásokat tekintve. A tavalyi év átlaga 45,9 százalék volt az USA-ban.

Habár a noteszgépek „maguk alá gyűrték” az asztali számítógépeket, ez tulajdonképp egyetlen hétnek köszönhető, amikor egy igen erős marketingkampány a mobil számítógépek javára tudta billenteni a mérleg nyelvét, pontosította a részleteket a Current Analysis. A trend mindazonáltal hosszú távú, s évek óta tapasztalható a notebookok előretörése. A felerősödés elsődleges szempontja a tovább folytatódó áresés volt: míg tavaly ilyenkor egy átlagos noteszgép 1370 dollárba került az Egyesült Államokban, addig idén májusban már csak 1131 dollárt kértek az „átlagnotebookért”. Ez 17 százalékos árcsökkenés 12 hónap alatt, ezzel szemben a desktop PC-k ugyanezen idő alatt csupán 4 százalékkal lettek olcsóbbak (az „átlag PC” ára 728 dollárról 696 dollárra esett).

Sam Bhavnani, a Current Analysis vezető elemzője szerint az is hozzájárult a noteszgépek térnyeréséhez, hogy egyre több kevésbé ismert márka jelent meg az amerikai piacon, akik egyrészt kiszélesítették a választási lehetőségeket, másrészt hozzájárultak az erőteljesebb áreséshez. Ennek köszönhető például, hogy míg egy tipikus Centrino noteszgépet tavaly 1400 dolláros áron hoztak forgalomba, addig idén már nem ritka a 900 dollárnál olcsóbb Centrino-s modellek árusítása sem.

Bhavani úgy vélekedett, hogy az elmúlt egy évben eladott hordozható számítógépeinek felszereltségét tekintve mára már egyáltalán nem számít luxusnak a vezetékmentes hálózati csatlakozás, sőt, a Wi-Fi inkább alapvető szükségletté vált. Egy évvel ezelőtt az Egyesült Államokban piacra került noteszgépek közül már csak minden negyedik (azaz 20 százalékuk) nem rendelkezett wireless csatlakozással, mostanra ezeknek a készülékeknek az aránya 5 százalék alá esett.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés