Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem biztonságos az új Netscape

Dotkom

Nem biztonságos az új Netscape

Egy nappal a megjelenés után már arról cikkezik a külföldi sajtó, hogy a böngésző 8-as változatában máris biztonsági hibát fedeztek fel.

Tegnap tettük közzé, hogy a Netscape útjára bocsátotta webbrowserének legújabb, 8-as változatát. A délután folyamán aztán meg is jelent a hivatalos weboldalon a webes telepítő (sajnos teljes installálást lehetővé tevő változat egyelőre nem érhető el), mellyel bárki használatba veheti a szoftvert. Amint arról többször is beszámoltunk az alkalmazás fejlesztése során különös hangsúlyt fejlesztettek a jelszóhalász (phishing) támadások kivédésére: ha egy Netscape-es internetező olyan webhelyet látogat meg, mely rajta található egy folyamatosan frissített feketelistán, akkor a szoftver látványosan figyelmezteti a veszélyre, egyúttal pedig azonnal magasabb biztonsági korlátozásokat léptet életbe.

A biztonságra való koncentrálás ellenére komoly kritika érte az új Netscape-et: Ben Goodger, a Mozilla Firefox projektjének vezető programozója saját webes naplójában, azaz blogjában arról számolt be, hogy egy úgynevezett cross site scripting hiba található az alkalmazásban. Goodger készített is egy weblapot, amire rákattintva bárki leellenőrizheti, hogy böngészője ki van-e téve ennek a veszélynek, vagy sem. A hiba egyébként nem egyedi jellegű: saját háza táján a nemrég letölthetővé vált 1.0.4-es Firefoxban javította ki a sérülékenységet a Mozilla Foundation.

A cross site scripting fogalom egyébként azt jelenti, amikor egy weboldal annak ellenére képes hozzáférni egy másik, ugyanazzal a böngészővel megnyitott weboldal adataihoz, hogy azt engedélyezte volna a felhasználó. Ezzel például banki adatok vagy személyes információk szerezhetők meg, tehát a veszély nem lebecsülendő – még ha a browser alacsony elterjedtsége miatt nem is esnek neki azonnal az online támadók a hiba kihasználásának.

Nem kapott jó kritikákat az első letöltőktől sem a 8-as változat, például a Fileforum Netscape-re mutató oldalán a megjelenést követően elég sokan negatív véleményt fogalmaztak meg az új böngészővel kapcsolatban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés