Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IVSZ a versenyért és a teljes informatikai szektor érdekében ´lobbizik´

Dotkom

Az IVSZ a versenyért és a teljes informatikai szektor érdekében ´lobbizik´

Az IVSZ, mint az informatikai piac szakmai érdekképviseleti szervezete a mikro-vállalkozásoktól a Magyarországon működő multinacionális cégekig 300 céget képviselve a szektor forgalmának 80-90%-át reprezentálja.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége egy egész szektor érdekében fokozott ágazati érdekérvényesítő tevékenységet fejt ki az államigazgatásban, mivel a piaci forgalom 80-90 százalékát képviseli. Az IVSZ álláspontja, hogy a központi közbeszerzés folyamataiban is piac- és versenybarát környezetet kell megteremteni, és ezen dolgozik együtt a Miniszterelnöki Hivatal és a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság munkatársaival – az eredmények ismeretében nagy sikerrel.

Az IVSZ elnöksége szerint a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2004/S 250-215695 számon megjelent CISC számítógéprendszerek 2005. évi központosított beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárása olyan feltételrendszert támasztott az ajánlattevőkkel szemben, amely sem a magyar kis- és középvállalkozások számára, sem a magyar informatikai piacot vezető rendszerintegrátorok számára, sem a Magyarországon évek óta jelen lévő (akár gyártással is rendelkező) multinacionális vállalatok számára nem elfogadható.

Ezért az IVSZ elnöksége a Miniszterelnöki Hivatalhoz és a Központi Szolgáltatási Főigazgatósághoz fordult levélben, amelyben leírta az elnökség markáns véleményét az új eljárásról, mely:

  • bürokratikus, (közös ajánlatot tevő nyertesektől gazdasági társaság létrehozását megkövetelő),
  • versenykorlátozó, (kötelezően 2 homogén és 1 általános termékkör megajánlását megkövetelő),
  • termékkínálatot szűkítő, (egy gyártmányon belül maximum 10 konfigurációjú számítógép illetve notebook megajánlását lehetővé tevő),
  • kis- és középvállalatok számára teljesíthetetlen feltételrendszert definiáló (500 millió forintos éves CISC forgalmat megkövetelő).

A levelet követő egyeztetéseken, melyeken a Miniszterelnöki Hivatal és a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság munkatársai vettek részt, közösen kialakítottunk egy olyan szakmai minimumot, amellyel az eljárás piacbaráttá tehető. Az IVSZ javaslatait a KSZF beépítette a kiírásba, tehát az egyeztetés a piaci vállalatok szempontjából szakmailag eredményes volt. Ugyanígy eredményes volt az állami beszerzők oldalán is, hiszen ebben a konkrét beszerzésben az árak átlagosan mintegy 30%-ot csökkentek az előző hasonló számítógép-beszerzéshez képest.

Az IVSZ, mint az informatikai piac szakmai érdekképviseleti szervezete a mikro-vállalkozásoktól a Magyarországon működő multinacionális cégekig 300 céget képviselve a szektor forgalmának 80-90%-át reprezentálja. Ennek megfelelően tevékenységére a hagyományos lobbizás kifejezés nem alkalmazható, hiszen az ágazat egészének fejlődésében érdekelt, amelynek alapja a korrekt feltételekkel folyó verseny. Ennek kiteljesítése érdekében hallatja szavát a megfelelő fórumokon az államigazgatás valamennyi színterén.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés