Connect with us

Hirdetés

technokrata

A gazdasági kockázat idén sem mérséklődik számottevően

Dotkom

A gazdasági kockázat idén sem mérséklődik számottevően

2004-ben nőtt Magyarországon a politikai és stagnált a gazdasági kockázat.

2004-ben az előző évihez képest enyhén növekedett Magyarországon a politikai és stagnált a gazdasági kockázat. Ezt állapítja meg a Political Capital Institute és a Figyelő szakértői által idén is elkészített, az elmúlt évet értékelő Országjelentés, amely vezető magyar gazdasági és politikai elemzők segítségével ad összegzést Magyarország politikai és gazdasági helyzetéről.

Politikai Kockázati Index (PRI)
Az évenként nyilvánosságra hozott PRI értéke 2004-ben 68 pont, amely szerint hazánkban továbbra is alacsony a politikai kockázat. A pontszám a 2003-as értékhez képest ugyanakkor 3 pontos csökkenést mutat, tehát 2004-ben a szakértők szerint az előző évihez képest enyhén növekedett Magyarországon a politikai kockázat. Az értékelés szerint a negatív irányú elmozdulást elsősorban a kormányváltás, valamint a jogbiztonság területén tapasztalható hiányosságok okozták. További kockázat-növelő tényezőként értékelték a szakértők, hogy valamelyest növekedett az idegenellenesség mértéke, és hogy az elmaradt reformok több területen is az eleve meglévő problémák felerősödéséhez vezettek. A Political Capital Institute szerint a 2005-ös évben nem várható a politikai kockázat jelentős mértékű csökkenése. Az országgyűlési választások előtt mélyreható reformok elindítására kicsi az esély, amit a politikai ellentétek várható élesedése is alátámaszt.

Gazdasági Kockázati Index (EcoRisk)
A negyedévente közzétett EcoRisk aktuális értéke 51 pont, vagyis a magyar gazdaságot továbbra is közepes kockázat jellemzi. A legfőbb kockázati tényező a külső és a belső egyensúlyi mutatók alakulása, mindenek előtt az államháztartás mérete és szerkezete. Az év elején még jónak látszó konjunkturális kilátások az esztendő második felére borúsabbá váltak, az export- és beruházásvezérelt fordulat kedvező hatása megkopott. A konjunkturális és a munkapiaci kockázatok 2004 végére megnőttek, miközben a pénzügyiek valamelyest mérséklődtek. Az országkockázat várt csökkenése tavaly elmaradt, pedig a külső környezet – már csak az uniós csatlakozás miatt is – inkább kedvezőnek volt mondható. A kapott eséllyel az ország egyelőre nem tudott élni. Magyarország pillanatnyilag messze van attól, hogy visszakapaszkodjon az „alacsony” kockázati értékű zónába, ahol 2000 elején tartózkodott. Az elemzők várakozása szerint 2005-ben a konjunkturális kockázatok tovább nőnek. A gazdaság egésze szempontjából a kulcs az egyensúlyi pozíciók, az államháztartás rendbetétele lenne – ezt azonban a választások közelsége a magyarországi tapasztalatok szerint felettébb kétségessé teszi. A gazdasági kockázat így várhatóan az idén sem mérséklődik számottevően.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés