Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nvidia: itt a legújabb, a leggyorsabb

Dotkom

Nvidia: itt a legújabb, a leggyorsabb

Az Nvidia bejelentette GeForce Go 6800 Ultra típusú grafikus processzorát, melyet kifejezetten a játékosok számára fejlesztett ki.

A távol-keleti vállalat az idei évben szeretné megerősíteni pozícióját a notebook szegmensben – ennek egyik jeleként január közepén bejelentette a GeForce Go 6200-as videovezérlőt. Ez egy olyan PCI Express-t használó termék, ami – az Nvidia bejelentése szerint – alacsony energiaigénnyel és disszipált hőmennyiséggel rendelkezik, ráadásul támogatja a DirectX 9-et és a 3.0-s shader modellt is. Az persze kérdés, hogy van-e értelme ennek egy alsó kategóriás mobil videovezérlő esetében.

Ilyen kételyek viszont nem merülnek fel a minap piacra dobott, kategóriájában a legnagyobb teljesítményre képes új GPU esetében. A GeForce Go 6800 Ultra azonban jelentősen nagyobb energiafelhasználást produkál a fent említett változathoz képest, így nem meglepő, hogy az Nvidia az asztali számítógépeket lecserélni hivatott, úgynevezett desknote kategóriába tartozó noteszgépek számára javasolja alkalmazását. Érdekesség, hogy a chipet hivatalosan még tavaly novemberben jelentették be, de kereskedelmi forgalomban komplett videokártya formában csak február végén jelent meg.

Mit tud az új termék? Az NV41M típusjelzést viselő lapkák a desktop PC-ket boldogító GeForce 6800-as nyomán születtek meg, az IBM East Fishkillben levő gyárában. A 130 nanométeres gyártási technológiával elkészített GPU-k 12 pixel futószalaggal, 5 vertes futószalaggal és 128 vagy 256 bites DDR vagy GDDR3 memóriainterfésszel rendelkeznek. A 6800 Go szériában egyébként számos változat kerül forgalomba: a gyártó 275 és 450 MHz közötti órajelű grafikus processzorral és 400-600 MHz-es memóriákkal felszerelt kártyákat kínál; ezek közül a 450/550 MHz-es órajelű az Ultra változat.

A grafikus vezérlő ezenkívül támogatja a Purevideo-t (ami otthoni moziminőséget ígér látvány terén a noteszgépeken) és a Powermizeer 5.0-s változatát, ami az energiafelhasználást csökkenteni hivatott technika. Ha már szóba került: ugyan hivatalos közleményben nem szerepelt, de egyes becslések szerint a megoldás csúcsfogyasztása elérheti a 65 wattot is. Cserébe viszont a notebook-változat majdnem akkora grafikus teljesítményre képes, mint az asztali Ultra verzió – a 6800 GT-nél mindenesetre jobbnak bizonyult az Anandtech tesztje szerint.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés