Connect with us

Hirdetés

technokrata

Növényalapú notebook a környezetvédelem jegyében

Dotkom

Növényalapú notebook a környezetvédelem jegyében

Japán tudósok olyan noteszgép létrehozásán fáradoznak, melyben – szemben a ma elterjedt típusokkal – több növényi alkotóelem is megtalálható.

A Fujitsunál dolgozó kutatók olyan anyagokkal kísérleteznek, melyek ma még meglehetősen szokatlanok egy notebook tekintetében. A különböző műanyagok alkalmazását már rég megszoktuk, de hogy egyes összetevők növényi eredetűek legyenek, az mindenképpen szokatlannak számít. Pedig nincs már messze az ilyen hordozható számítógépek megjelenése: a Fujitsu közlése szerint még idén tavasszal kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a környezetbarát(abb) modellek.

Polimer „ötvözetek”, melyekben a műanyagot tejsavakkal vegyítik – ez nem mindennapi alapanyag egy notebook házának kialakításához. Pláne akkor nem, ha eláruljuk, hogy ez utóbbi összetevőt növényekből nyerik, például gabonából. Ennek a keveréknek a felhasználásával elérhető, hogy a kész noteszgép háza, váza körülbelül 50 százalékos arányban tartalmazzon természetes (és így minden bizonnyal könnyen lebomló) anyagokat.

Létezik azonban más előnye is a műanyagok és a növényi összetevők megfelelő keverésének: könnyű előállítani a notebookok burkolatát, mivel nem okoz különösebb nehézséget megfelelő öntőformákba önteni a folyékony masszát. Ennek eredményeként nem is jelent árnövekedést a jövő noteszgépeiben: a Fujitsu közlése szerint az FMV-Biblo NB80K modellje ugyanannyiba fog kerülni a végfelhasználók számára, mintha a szokásos fémötvözetből gyártották volna hozzá a burkolatot.

Két további pozitívummal szolgál a – ma talán még különleges – kialakítás: egyrészt a gyártó becslése szerint a laptop teljes életciklusa alatt 15 százalékkal kevesebb széndioxid kerül a környezetbe; másrészt pedig nem kellett kompromisszumot kötni a biztonság területén. Ez azt jelenti, hogy a japán elektronikai gigász letesztelte a keveréket, és az hőállónak bizonyult, azaz magas hőmérsékleten üzemelő alkatrészek esetén is felhasználható. Ezen okokból kifolyólag nemcsak noteszgépeknél, hanem akár PDA-knál és szerverházaknál is alkalmazható lesz a Fujitsu „ötvözete”, állítják a távol-keleti vállalatnál.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés