Connect with us

Hirdetés

technokrata

Synergon Csoport: strukturális változások – javuló eredmények

Dotkom

Synergon Csoport: strukturális változások – javuló eredmények

A Synergon Magyarországon konjunktúrába hajló piacon tevékenykedik, melyen a kormányzati költések visszafogása, a kormányváltás okozott némi bizonytalanságot.

A Synergon csoport 2004 első kilenc hónapjában terveinek és stratégiájának megfelelően teljesített. A csoportszintű eredmény mutatóiban jelentős javulás látható 2003 azonos időszakához képest. A csoport konszolidált árbevétele (+10%), annak szolgáltatástartalma (+9% pont), fedezete (+12%) és az EBITDA mutató értéke növekedett, míg veszteségeit – üzemi eredmény szinten 62%-kal, adózás előtti és utáni eredményét ötödére – csökkentette. A fejlődés eredményeképp 13.627 millió forint árbevételt ért el 42%-os szolgáltatástartalommal és 3.121 millió forint fedezetösszeggel. A Synergon -85 millió forintos adózás utáni eredmény ellenére 351 millió forint EBITDA-t termelt meg tagvállalataival együtt.

A csoporton belül a Fibex (+82%) és a Synergon Atos Origin ért el legnagyobb mértékű és egyben terven felüli növekedést. A Synergon Rt. tevékenységére a stabil fejlődés jellemző, 15%-os árbevétel bővülésével, míg a két külföldi tagvállalat, az Infinity és a Span tevékenysége tervtől és bázistól elmaradó szintű.

Csoportszintű értékelés

A Synergon Magyarországon konjunktúrába hajló piacon tevékenykedik, melyen a kormányzati költések visszafogása, a kormányváltás okozott némi bizonytalanságot. A magánszférára az átgondolt és értéknövelt szolgáltatások iránti beruházási igény volt jellemző, a piaci fellendülésre való felkészülés és minimálisan az EU-csatlakozás által várható versenyhelyzeti nyomás megelőzésére. Mindezeket figyelembe véve a Synergon stabil növekedést produkált, jól strukturált tevékenységi szerkezetben.

A Fibex dinamikus fejlődése hátterében üzleti stratégiaváltás és egy újraépített szervezet áll jó jövőbeni kilátásokkal. Hagyományos piacai beszűkültek és erős árcsökkenés jellemzi e termékek értékesítését, így technológiai innovációval és portfolióbővítéssel pótolja kieső bevételét. Az Infinity teljesítménybeli problémái vállalati belső okokra vezethetőek vissza, a cseh és szlovák piac megfelelő perspektívákat nyújt egy dinamikus növekedésre kész vállalatnak. Az Infinity strukturális megújítása megkezdődött, mely a jövő év elején fejeződik be a végleges vezérigazgató kinevezésével. A szervezet-átalakítás hatásai csak a 2005-ös évben fognak jelentkezni a tagvállalatnál. A Span jelenleg a belső szakmai építkezésekre koncentrál, az annak megfelelő vezetési struktúra fokozatos átalakításával kísérve.

A vállalat csoport egyes tagjainak jelentősebb strukturális átalakítása megtörtént, míg másoknál már vége felé tart, és az előrejelzések szerint a működési területek piacai is konjunktúrába fordulnak, mely megfelelő alapot adhat a jövőbeni kiegyensúlyozott tevékenység folytatására. A belső átalakítások mellett fokozottabb figyelmet fordítottak a tagok a csoporton belüli együttműködés fejlesztésére. Elindult a regionális kompetenciacenter kialakítása, mely a tagvállalatok jelenlegi helpdeskjeit (desktop- és szerverüzemeltetés, hálózati kommunikációs szolgáltatások) egy virtuális regionális szolgáltatássá egyesíti, ezáltal egységes módszertannal, azonos adatbázissal, de lokális nyelven képes a csoport ügyfelei számára hibát regisztrálni, problémát megoldani. A Synergon saját tapasztalatai alapján a Spannak segít a PHARE- és CARDS-tenderek nyújtotta lehetőségeket kiaknázni.

Pénzügyi adatok

A Synergon Informatika Rt., beleértve a konszolidálási körbe tartozó tagvállalatokat is, 2004 első háromnegyedévében 13.627 millió forint árbevételt ért el, ami forint alapon 10%-kal haladja meg a bázisidőszak árbevételét. A cégcsoporton belül a Fibex ért el legnagyobb mértékű (+82%) árbevétel-bővülést, a Synergon Magyarországon továbbra is stabil, 15%-os növekedést mutat. Az Infinity és a Span az előző negyedévekhez hasonló teljesítményt nyújtott a bázis időszakhoz képest. A Synergon csoport értékesítésének szektorális bontásában a telekommunikációs szektor 14%-kal, a pénzügyi szektor 12%-kal, az ipar, közmű és közlekedés szektor 29%-kal, és az állami szektor 20%-kal képviseltették magukat az időszak során. 2004 első 9 hónapjában az értékesítés szolgáltatástartalma 42%-ra növekedett a 2003-as év hasonló időszakában elért 33%-hoz képest.

Az értékesítési költségek az árbevétel növekedésétől elmaradó mértékben, 9%-kal nőttek 2003 (9.632 millió forint) és 2004 (10.506 millió forint) I-III. negyedéveinek összehasonlításában. A nettó fedezet a 2004. január 1. – szeptember 30. közötti időszakban 3.121 millió forint volt, míg 2003 hasonló időszakában 2.776 millió forintot mutatott, ami 12%-os növekedést jelent. A 2004-es év beszámolási időszakában a cégcsoport árbevételében 23%-ot tett ki a fedezet – a szolgáltatások növekvő aránya eredményeként e mutatót sikerült növelni a 2003-as év szintjéhez képest.

A 2004. év január-szeptember hónapjait vizsgálva a csoport üzemi szinten elért vesztesége több mint 62%-kal, 212 millió forintra csökkent a 2003-as év hasonló időszakában elért 560 millió forinthoz képest. Az összesített hatások alapján az Ebitda 351 millió forint lett, mely összemérhetetlenül jobb eredmény a bázisidőszakban teljesített értéknél (26 millió forint). A pénzügyi műveletek nettó eredménye a 2004. év vizsgált időszakában 86 millió forint volt, mely 35%-kal magasabb jövedelmet generált az előző év hasonló időszakához képest (63 millió forint).

A javuló eredmények, illetve a szinten tartott költségek következtében a Synergon cégcsoport 120 millió forintos adózás előtti veszteséget ért el a 2004 első háromnegyedévében, 2003 hasonló időszakában megtermelt 496 millió forint veszteséghez képest. Az adózott veszteség 85 millió forintra csökkent a vizsgált időszakban a 2003 ugyanezen időszakában elért -488 millió forint adózott eredményhez képest.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés