Connect with us

Hirdetés

technokrata

Interneten talált magának szervet a vesebeteg

Dotkom

Interneten talált magának szervet a vesebeteg

Egy 58 éves kolorádói férfi az első a világon, aki Interneten ˝talált˝ vesével vehetett részt egy szervátültetéses műtéten.

Bob Hickey a 32 éves Tennessee-i Robert Smitty egyik egészséges veséjét kaphatta meg. Az eset két szempontból is különös: egyrészt azért, mert a felajánló még életében lehetővé tette saját szervének átültetését (az összes vesebeültetés 80 százalékában frissen elhunytak ˝adják˝ a szervet), másrészt pedig azért, mert minderre nem kerülhetett volna sor, ha nincs az Internet. Az Egyesült Államokban élő Hickey ugyanis egy magánkézben levő website-on át ˝akadt rá˝ a megfelelő donorra.

A MatchingDonors.com webhelyét egy nonprofit vállalkozás üzemelteti, s még az Internet ˝életét˝ tekintve is igen fiatal: januárban indították be. Az oldalon körülbelül egy tucat ember keres szervdonorokat, a törvényi szabályozások miatt anyagi ellenszolgáltatást nem kínálva a felajánlott szerv(ek)ért. A hivatalos USA-beli várólistán 80 ezer ember kényszerül rövidebb-hosszabb ideig várni a beültetésre; ennek pedig legfőbb oka a donorhiány, így nem csoda, hogy az emberek igyekeznek alternatív módszerekhez fordulni. Az átültetéssel járó műtétekhez szervet adományozó, még élő emberek felajánlásai ugyanis többnyire ˝kéz alatt˝ kelnek el: az emberek rokonaik vagy jóbarátaik számára ˝szokták˝ felajánlani a lehetőséget.

Visszatérve Hickey és Smitty esetére: a sebész még a múlt hét elején visszautasította a műtétet, arra hivatkozva, hogy az Interneten keresztüli felajánlás törvénybe ütköző. Az 58 éves férfi azonban kitartott azon állítása mellett, miszerint Smitty emberiességből kínálta fel veséjét, azért cserébe egy centet sem kért, így a kórház vezetése végül beleegyezett, hogy megejtsék a beavatkozásokat.

A műtét sikerrel zárult, ám a vita csak ezután kezdődött el a szervek internetes felajánlása körül. Kormányzati vélemények szerint a MatchingDonors megkerüli a hivatalos rendszert és pénzt fogad el a várakozóktól, hogy azok egy, a központi listánál jóval rövidebb várakozósorra kerülhessenek fel. Dr. Jeremiah Lowney, a webhely orvos-igazgatója visszautasította azokat a vádakat, miszerint a site működése az USA-beli törvényekbe ütköző lenne. Hickey ugyanis nem adott pénzt Smitty-nek, aki ráadásul fel sem volt jelentkezve a központi listára; azaz a kolorádói férfi gyakorlatilag egy ˝extradonortól˝ kapott szervet, ahelyett, hogy az amúgy szűkös központi ˝kínálatot˝ rövidítette volna meg akciójával.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés