Connect with us

Hirdetés

technokrata

Radikális csökkentés a vezetékes szolgáltatóknál

Dotkom

Radikális csökkentés a vezetékes szolgáltatóknál

A meghatározott díjakat a szolgáltatók 2004. augusztus 15-étől kötelesek alkalmazni.

Az NHHT döntött a vezetékes szolgáltatók referencia hurokátengedési ajánlatairól (RUO) is: a nyilvánosságra hozott határozat szerint három átengedési szolgáltatás díját állapította meg a testület.

A hurokátengedési referenciaajánlat lényegében arról szól, hogy a törvényben előírtaknak megfelelően a jelentős piaci erejű (inkumbens) szolgáltatók (Matáv, Invitel, Emitel, Hungarotel, Monortel) kötelesek költségalapon átengedni a tulajdonukban és használatukban lévő, az egyes előfizetőkig terjedő úgynevezett helyi hurkokat az ezt igénylő jogosult szolgáltatók használatára.

Ennek háromféle módja van: a teljes átengedés; a részleges átengedés; illetve a bitfolyam hozzáférés biztosításával való átengedés. A teljes átengedés azt a lehetőséget jelenti, hogy az előfizető teljes mértékben az új, jogosult szolgáltató előfizetőjévé válik. A részleges hurokátengedés a frekvenciasáv beszédsáv fölötti részének átengedését jelenti ezzel lehetősége nyílik az előfizetőnek arra, hogy az alapszolgáltatás – a beszédcélú szolgáltatás – igénybevétele változatlanul az eredeti szolgáltatónál folytatódjon, a digitális adatcélú szolgáltatásokat pedig (például az ADSL-t) egy másik szolgáltatótól vehesse igénybe. A bitfolyam hozzáférési szolgáltatás újdonságnak számít az elektronikus hírközlési törvényben: ennek lényege, hogy a szolgáltató az aktív hálózati eszközök átviteli kapacitását engedi át, illetve osztja meg az arra jogosult szolgáltatóval annak érdekében, hogy az előfizető más szolgáltatóktól is igénybe vehessen nagysebességű digitális adatszolgáltatást.

A teljes hurokátengedés díja a szolgáltatók átlagában a korábbiakhoz képest lényegében kis mértékben, 3 százalékkal csökkent. Az NHHT határozata értelmében a részleges hurokátengedés díja radikálisan, átlagosan 58,50 százalékkal csökkent. A Matáv esetében a díjcsökkenés 62%, 2.844 Ft-ról 1.071 Ft-ra csökkent a díj, a Monortel esetében pedig 74%, 4.590 Ft-ról 1.178 Ft-ra csökkent a díj. Ebből adódóan az NHHT azt reméli, hogy a részleges hurokátengedési szolgáltatás az eddiginél jobban el fog terjedni, s ez az előfizetőknek is több lehetőséget kínál majd a digitális adatszolgáltatások igénybe vételéhez.

Az új elemként megjelenő bitfolyam hozzáférési szolgáltatás – melynek célja a helyi hálózatokhoz való hozzáférés megkönnyítse, a szélessávú Internet nyújtása, ezzel is elősegítve új szolgáltatók megjelenését ebben a piaci szegmensben – díja a Matáv esetében 3.955 Ft, a többi szolgáltató esetében pedig 4.350 Ft.

A meghatározott díjakat a szolgáltatók 2004. augusztus 15-étől kötelesek alkalmazni.

Az NHHT által hozott RUO határozatok végrehajthatóak, ellenük nincs helye fellebbezésnek. A határozat felülvizsgálatát a határozat kézbesítését követő 15 napon belül – a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsához benyújtott – keresettel a Fővárosi Bíróságtól lehet kérni. A kereset benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés