Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonsági problémát jelentenek az MP3-lejátszók

Dotkom

Biztonsági problémát jelentenek az MP3-lejátszók

Száműzetés vár a hordozható adattároló eszközökre, mint például az USB-s MP3-lejátszókra? A Gartner tanácsa szerint a munkahelyeken ez kívánatos lenne.

Több okból is megfontolandó a hordozható tárolóeszközök, mint például az Apple iPodjának munkahelyekről való kitiltása. A Gartner szerint egyrészt ezzel a határozott intézkedéssel csökkenthető lenne a vállalati hálózatokba behurcolt malware-fertőzések (spyware-ek, trójai programok) száma és kockázata, másrészt kevesebb lehetősége lenne a munkahelyi tolvajoknak is. A kutatócég elsősorban nem a kicsiny digitális eszközök eltulajdonítására utazó kollégákra gondol, hanem a vállalatok (szigorúan) titkos adataira.

Gyakorlatilag teljesen védtelen marad egy, csak a kívülről várható fenyegetések ellen felkészített hálózat a kis eszközökkel szemben. A tűzfalak ugyan kiszűrhetnek minden kártevőt, ami az Internet felől igyekszik befurakodni a számítógépekre, de ha nem fordítanak kellő figyelmet a belső védelemre is, akkor az egész erőfeszítés nem sokat ér. Nemcsak a zenelejátszók jelentenek veszélyt ebből a szemszögből a vállalati hálózatra, hanem a digitális fényképezőgépek, a pendrive-ok, a flash-alapú termékek, és egyáltalán minden olyan modern, adattárolásra alkalmas eszköz, mely kicsiny mérete miatt könnyen bevihető és kihozható egy cég területéről.

A nagysebességű (USB 2.0, FireWire) kapcsolaton keresztül csatlakozni képes termékek ráadásul sokkal kevésbé rizikós módját kínálják a nagyobb mennyiségű bizalmas adatok eltulajdonításának, mint például a CD-írás módszere. Egyrészt gyorsabban elvégezhető az adatrögzítés, másrészt kisebb helyen is elférnek, ezért könnyebb be- és kicsempészni. Ezen veszélyek miatt a Gartner azt javasolja a vállalatoknak, hogy tiltsák meg az ellenőrizetlen, magántulajdonban levő adattároló eszközök használatát a vállalati PC-ken, s a személyi tűzfalakat pedig olyanképp állítsák be, hogy azok korlátozzák az USB-portok aktivitását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés