Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új CD-másolásvédelmi technológiák

Dotkom

Új CD-másolásvédelmi technológiák

A küszöbön áll azon védelmi eljárások bevezetése, melyekhez a főbb hanglemezkiadók nagy reményeket fűznek, az illegális másolás visszaszorítása tekintetében.

Két, a témában igen rangos tekintélyt kivívott cég is olyan új technológiákon dolgozik, melyek leválthatják a jelenleg használt ˝mezei˝ és másolásvédett CD-ket. A Macrovision és a SunnComm International egymással versenyezve fejlesztette ki azokat az eljárásokat, melyek a digitális jogkezelést hivatottak megvalósítani. A nagyobb hanglemezkiadók már tesztelik is a megoldásokat: a SunnComm technológiáját például a világ ötödik legnagyobb kiadója, a BMG Music Group vizsgálgatja.

Az eszközök lehetővé teszik a korongokat elkészítők számára, hogy behatárolhassák a megvásárolt lemezről készíthető biztonsági másolatok maximális számát, ezenfelül lehetőség válik az eljárás révén arra is, hogy a már lemásolt lemezek kópiájáról ne lehessen további duplikátumokat készíteni. Amennyiben széles körben elterjednek ezek a megoldások, az jelentős változást hozhat a megvásárolt zenék felhasználási szokásaiban, vélekednek az elemzők. ˝Ha valaki úgy találja, hogy nem készíthet egy lemezről másolatot azért, hogy azt a gyereke például az autóban hallgathassa, akkor sokan fogják visszavinni az adathordozó médiumot, mondván, hogy hibás.˝ – vélekedett Mike McGuire, a GartnerG2 kutatócsapatának egyik elemzője.

A kiadók viszont azzal védekeznek, hogy a jelenlegi állapot lehetővé teszi, hogy egy korongról végtelen mennyiségű másolatot lehessen létrehozni, ez pedig jelentősen csökkenti a bevételeiket. Ez a változás pedig nem kicsi: csak az USA-ban több mint 11 milliárd dollárt ér a piac. A felhasználói jogokat védő szervezetek ugyanakkor tiltakoznak a védelmi technológiák globális bevetése ellen. Ezek az ˝ellenállási gócok˝ olyan tényezőt jelentenek az angolszász területeken, melyeket sosem mertek a kiadók figyelmen kívül hagyni. Ismeretes, hogy számos – különbözően védett – korong jelent meg szerte a világban, de az USA-ban és az Egyesült Királyságban ezek csak kis részét tették ki a kiadott albumoknak. Ezekben az országokban ugyanis olyan nagy volt a tiltakozás az ilyen megoldásokkal szemben – melyek gyakran lehetetlenné tették, hogy a megvásárolt CD-k nem hagyományos lejátszókban élvezhetőek legyenek -, hogy a kiadók jobbnak láttak visszakozni.

A fentiek tükrében előbb-utóbb változni fognak a fizetős zeneletöltések egyes szabályai is, jósolják páran. Jelenleg a legtöbb ilyen szolgáltatást nyújtó cég ugyanis úgy teszi elérhetővé felhasználói számára a digitális dalokat, hogy azok bármennyiszer felírhatók egy CD-re. A kiadók vélhetően változtatni szeretnének – és fognak is – ezen a gyakorlaton, de a közeljövőben erre még nem kerül sor.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés