Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új generációs Ati videokártya a mobil számítástechnikának

Dotkom

Új generációs Ati videokártya a mobil számítástechnikának

A kanadai fejlesztő/gyártó bejelentette a legújabb, notebookokba szánt videovezérlőjét, mely már a nemrég bemutatkozott új generációs termékek családjába tartozik.

A tegnapi nap során indította útjára az Ati X600-as grafikus vezérlőjének mobil változatát Tajvanban. A chip – melyet Mobility Radeon X600 névre kereszteltek – számos újdonságot hozott magával. Többek között az LCD-EE technológiát, mely egy szélesképernyős panelekhez fejlesztett megjelenítő architektúra, illetve a Powerplay 5.0-t – az energiamenedzser technológia a PCI Express lehetőségeit is figyelembe veszi. A fentiekből következően a Mobility Radeon X600 teljes mértékben támogatja az x16 PCI Express-t, mely szabvány az AGP-t hivatott leváltani.

DirectX 9.0 kompatibilis eszközt kap a vásárló, ha beruház egy ilyen videovezérlőbe. Az optimalizált 3D-s motor alkalmazza például a Smartshader 2.0-t (az összetett, így realisztikus megvilágítások megjelenítése végett), és a Smoothvision 2.1-et, mely az Ati élsimítási (anti-aliasing) feladatokat ellátó fejlesztése. Visszakanyarodva még egy kicsit az energiafelhasználáshoz: a Mobility Radeon X600-asban helyt kapott a Vari-Bright technológia, mellyel közvetlenül szabályozható a kijelző fényereje, az akkumulátor töltöttségi fokához illeszkedően.

Szintén újítás az Ati által Axiom névre keresztelt megoldás. Hasonlót az Nvidia már korábban bejelentett: a távol-keleti chipgyártó MXM technológiája a noteszgépekben levő grafikus vezérlők nehézkes cseréjét hivatott könnyebbé tenni. Nos, nincs másról szól az Ati esetében sem, így a két fő grafikus lapkákat fejlesztő vállalatok ezirányú lépése talán végre elvezethet oda, hogy egy notebookot nem kell már csupán azért lecserélni, mert videokártyája elavult.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés