Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vírusíráson kapott tinédzser

Dotkom

Vírusíráson kapott tinédzser

A kanadai rendőrség egy 16 éves tinédzser nyomára akadt, akit egy olyan féreg készítésével vádolnak, mely zombihadsereget hivatott létrehozni az áldozatául esett PC-kből.

Mississauga-ból, Ontarióból származik az a tizenhat éves kanadai tinédzser, akit több bűncselekmény elkövetésével is vádolnak, többek között bizalmas adatok rosszindulatú felhasználásával és számítógéppel elkövetett csalással. A kanadai királyi lovasrendőrség (Royal Canadian Mounted Police – RCMP) integrált technológiai bűnözéssel foglalkozó egysége szerint a fiatalnak köze van a Randex nevű féreghez.

Maga a Randex féreg egyébként egy sor olyan, általános jelszót tartalmaz, amiket végigpróbálgatva bizonyos – gyengén védett – rendszerekbe be tud hatolni. Az eredetileg az IRC-n és a file-cserélő hálózatokon keresztül terjedő kártevő olyanképp mutálódott, hogy már biztonsági sebezhetőségek kihasználásával is képes szaporodni. Miután sikeresen megfertőzte a rendszert, felkészíti a számítógépet nagymennyiségű kéretlen e-mail továbbítására – azaz spam-zombit csinál a PC-ből. Mindezt az IRC-n keresztül tudja alkotója menedzselni.

Már korábban vádat emeltek a tinédzser ellen, de csak a napokban hozták nyilvánosságra a történteket, ennek okára azonban nem derült fény. Az azonban tudható RCMP elmondásából, hogy a Randex megközelítőleg 9000 komputert volt képes megfertőzni, ami ugyan jóval kevesebb, mint például a Sasser vagy a Blaster hatása, de még mindig nagy veszélyt jelenthet például egy DDoS támadás lehetősége miatt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés