Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első 64 bites vírus

Dotkom

Az első 64 bites vírus

A Symantec bejelentette, hogy megjelent az első, 64 bites Windows-okat fenyegető vírus, a W64.Rugrat.3344.

Az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat gyorsan leszögezte a bejelentés kapcsán, hogy a férget még nem detektálták a ˝vadonban˝, azaz még nem terjed az Interneten. Oliver Friedrichs, a Symantec Security Response Team vezető menedzsere elmondta, hogy a Rugrat nevű féreg sikeresen támadja a Microsoft 64 bites Windows állományait; a 32 bites rendszerekkel, file-okkal azonban nem törődik. Éppen ezért, amíg a 64 bites rendszerek jobban el nem terjednek, a kártevő nem jelent nagy fenyegetést.

Ugyanakkor az év végére már meglehetősen sok olyan otthoni számítógép lesz használatban, melyekben 64 bites processzorok (Intel, AMD) dolgoznak. Még egy év múlva az elemzők szerint az internetezők többségének PC-je 64 bites CPU-val lesz felszerelve, ez pedig együtt jár azzal, hogy szélesebb körben alkalmazzák a 64 bites operációs rendszereket is. Ugyanez a lendület várható a csúcskategóriát képviselő vállalati számítógépek területén is. Addig azonban még van idő felkészülni.

Annak sincsen nagy valószínűsége egyelőre, hogy Rugratra alapuló férgek terjedjenek el: a Symantec szerint komoly technikai tudás kell egy ilyen kártevő elkészítéséhez. Az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat elmondta, hogy az Intel IA64 kódjának felhasználásával készült Rugrat az IA64 futtatható állományokat fertőzi meg (kivéve a DLL file-okat). A féreg azoknak az állományoknak esik neki, melyek abban a könyvtárban vannak, amiben elindításra került (az alkönyvtárak file-jai is veszélyeztetettek).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés