Connect with us

Hirdetés

technokrata

100 GB-os notebook merevlemez a Toshibától – jobban bírja a strapát

Dotkom

100 GB-os notebook merevlemez a Toshibától – jobban bírja a strapát

A távol-keleti gyártó legújabb, hordozható számítógépekbe szánt winchestere az ezen a felhasználási területen szokatlanul nagy tárkapacitással tűnik ki társai közül.

Egyelőre még nem kapható (a Toshiba bejelentése értelmében valamikor az év későbbi szakaszában, vélhetőleg a harmadik negyedévben kezdik meg a kereskedelmi értékesítést), de tömeggyártásra már majdnem kész a vállalat legújabb, 100 GB-os kapacitással bíró notebook winchestere. Az eszköz ezzel letaszította trónjáról a 80 GB-os merevlemezt házon belül, s a többi gyártó modelljei között is első lett (a 2,5 colos méretű készülékeket tekintve).

A nagy kapacitás annak köszönhetően vált elérhetővé, hogy a vállalat mérnökei és kutatói egy új vékonyfilm technológiát alkalmaztak mind a fej mind a lemezek esetén. Ezzel a fej érzékenysége és az adattárolási sűrűség is megnőhetett – ez utóbbi már 80 Gb négyzetinch-enként (a 80 GB-os korábbi tárolóbajnok ezen értéke 65 Gb), mondta Midori Suzuki, a Toshiba tokiói szóvivője.

Más változtatások is érték az eszközt a vékonyfilmes technológia mellett: a merevlemez író/olvasófejét az adattároló tányérok felett elegendő távolságra tartó csúszka 35 százalékkal vált kisebbé, s a korábbi megoldáshoz képest könnyebb is lett. Mindezeknek köszönhetően a fej még közelebb képes jutni a lemezek széléhez, ami szintén hozzájárult a kapacitásnövekedéshez. Maga az eszköz egyébként két 2,5 colos lemezt tartalmaz.

Fontos szempont egy hordozható számítógépnél a strapabíró képessége, azaz a környezeti behatásokkal szembeni ellenállása, valamint az energiaigény. Mindkét területen sikerült javulást felmutatni a Toshiba mérnökeinek: a rázkódás-ellenálló képessége megduplázódott (325G), a működéséhez szükséges energiamennyiség viszont ötödével csökkent az új winchesternél. Az ATA-6-os interfésszel bíró készülék lemezei percenként 4200 fordulatot tesznek meg.

A fekete leves azonban még hátra van: az előnyökért cserébe borsos árat kell fizetni: a Toshiba az eszköz kis mennyiségű gyártása során körülbelül 1100 dolláros árra hozta ki egy winchester fogyasztói árát. Ez valószínűleg jelentősen csökkenni fog a tömegtermelésben megszülető példányok esetén, ám még így is érezhetően drágábbak lesznek ezek az egységek, mint a korábbi típusok.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés