Connect with us

Hirdetés

technokrata

LCD: növekvő volumenű gyártás, csökkenő árak

Dotkom

LCD: növekvő volumenű gyártás, csökkenő árak

Fogyasztói szemszögből nézve kedvező előjelek várhatók az idei évre a folyadékkristályos kijelzők tekintetében.

2003-at nyugodtan nevezhetjük az áttörés évének, legalábbis a digitális kijelzőket nézve. Tavaly kezdődött meg igazán a katódsugárcsöves monitorok leváltása a fejlett világban, így a noteszgépek mellett egyre több LCD jutott az asztali számítógépekhez is, illetve a falakra, mint csúcskategóriás tévékészülék. A piac azonban olyan tempóban bővült, hogy a gyártók nem tudták követni az igényeket, ami miatt hiány jelentkezett az utánpótlásban – ez pedig megállította a már régóta tartó árcsökkenést, sőt, tavaly drágulás volt tapasztalható e téren.

Még a múlt hét pénteken jelentette be Ross Young, a DisplaySearch elemzőcég elnöke, hogy kedvező változások várnak az idei évben a fogyasztókra. ˝Az LCD panelek termelésében a tavalyi év utolsó három negyedében bekövetkezett hiány eltűnni látszik.˝ Felmérések szerint ez oda vezethet, hogy a tavalyi – teljes Földre kivetített – 35,7 milliárd dolláros összbevétel idén már 47 milliárd dollárra hízik; az Isupply elemzése szerint ezzel a múlt évi 27,9 százalékos – ekkora piac esetén igencsak impozánsnak mondható – bővülés 32 százalékra pörög fel.

A tavalyi évben elsősorban a noteszgépek LCD-ire (valamint a televíziós megoldásokra) koncentráltak a gyártók, mivel ezen a téren – a desktop PC-khez szánt folyadékkristályos kijelzőkkel szemben – nagyobb nyereségszintet lehetett elérni. A megnövekedett profitrátához az árak emelkedése is hozzájárult; s ez az idei évre is áthúzódik, várhatóan az év első felének végén fordul meg a trend, s ismét olcsóbbá válnak majd az LCD-k, köszönhetően a ˝túltermelésnek˝. Az első három hónapban ennek mértéke egyébként még csak 2 százalékos volt, de a második negyedévben 4, majd a harmadikban 5 százalékra kúszik fel, vélekednek az elemzők. A dinamikus bővülést a gyártásba beruházott újabb dollármilliárdoknak köszönhetjük.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés