Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mydoom – a valaha volt legelterjedtebb, de nem a legpusztítóbb féreg

Dotkom

Mydoom – a valaha volt legelterjedtebb, de nem a legpusztítóbb féreg

A Messagelabs bejelentette, hogy ebből a féregből immár több példányt fogott el, mint a tavaly óta még mindig komoly fenyegetést jelentő Sobig.F-ből.

A Messagelabs a digitális kártevő első példányát Oroszországban fogta el, január 26-án 13 óra 3 perckor, melyet azóta több mint 37 millió másik követett. Ezzel a hétvégén beérte, sőt megelőzte a korábbi listavezető Sobig.F-et, melyből még januárban is közel 300.000 példány próbálta megfertőzni a Messagelabs ügyfeleit. A fertőzés csúcsán minden 12 e-mailből egy a Mydoom férget tartalmazta, de a hamis címekre, illetve címekről küldött férgek miatt ekkor minden második e-mail a járványnak volt „köszönhető”. Figyelembe véve, hogy a fennmaradó 50% több mint fele spamet tartalmazott, látható, hogy az e-maileket kezelő szerverekre mekkora terhelés hárult, sok helyen megbénítva az e-mail rendszereket.

A Filtermax ügyvezetője, Böröcz Gergely beszámolt arról, hogy a féreg terjedésének első 24 órájában világszinten magyar számítógépekről érkezett a fertőzések 1,2%-a, ami nemzetközi összehasonlításban igen magas szám. Ugyanakkor mára ez az érték 0,2%-ra csökkent, ami a magyar rendszergazdák átlagnál gyorsabb és alaposabb reakcióját mutatja, azonban rávilágít a hagyományos vírusvédelmi rendszerek gyengeségeire is.

„Hazánkból több mint 10.000 IP-címet regisztráltunk, amely a férget terjesztette. Figyelembe véve, hogy a cégek többnyire egyetlen IP-címről küldik e-mailjeiket, kijelenthető, hogy itthon is sok tízezres, de elképzelhető, hogy százezres nagyságrendű volt a fertőzött PC-k száma.” – mondta Böröcz – „Bár a MyDoom komolyabb pusztítást nem végzett, látható, hogy a helyreállítás költsége is hatalmas – érdemes tehát a fertőzéseket megelőzni, semmint utólag kezelni.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés