Connect with us

Hirdetés

technokrata

Siemens: napelemmel működő mobilok és navigációs rendszerek

Dotkom

Siemens: napelemmel működő mobilok és navigációs rendszerek

A Siemens áttörést ért el a szerves-alapú napelemek hatásfokában. Ily módon hordozható szolármodulok konstruálhatók, melyek például mobil- vagy szatellit-telefonok, továbbá navigációs rendszerek feltöltésére alkalmasak.

A szerves fotovoltaika területén működő Siemens-kutatóknak sikerült a nyomtatott szerves napelemek hatásfokának jelentős – háromról öt százalékra történő – növelése. Ez a siker megalapozza ennek a technológiának a kereskedelmi felhasználását. A manapság használatos szilícium-napelemekkel ellentétben a különleges szervespolimer-alapú napelemek fóliára nyomtathatók, mégpedig körülbelül 100 nanométeres (0,1 mikronos) fotoaktív rétegvastagságban.

A technológia egyik nagy előnye az alacsony gyártási költségből adódik. Ezzel kiküszöbölhető az a tényező, amely eddig fékezte a szolártechnika terjedését. A csekély vastagság egyben kis súlyt jelent, ráadásul a hordozó fólia hajlékony és majdnem minden alakzatra alkalmazható. A szerves napelemeknek hosszú az élettartama, és a kutatók azt valószínűsítik, hogy a hatásfokot hamarosan hét százalékra tudják emelni. Ily módon hordozható szolármodulok konstruálhatók, melyek például mobil- vagy szatellit-telefonok, továbbá navigációs rendszerek feltöltésére alkalmasak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés