Connect with us

Hirdetés

technokrata

DVD Jon ismét hallatott magáról

Dotkom

DVD Jon ismét hallatott magáról

A filmkiadók után a zeneiparban érdekelt cégekkel gyűlik meg a baja a skandináv fiatalembernek?

Sokat nem ült babérjain DVD Jon: ugyan csak a napokban jelentette be a norvég rendőrség, hogy a másodfokú ítéletet nem fogja megfellebbezni (azaz gyakorlatilag a 20 éves fiatalember győzelmével zárult az öt éve tartó jogi csatározás); de Johansen máris ˝kiadta˝ legújabb ˝fejlesztését˝. Amint arról novemberben beszámoltunk, Jon Johansennek sikerült megkerülnie az Apple iTunes zeneboltjában árult dalokat az illegális másolástól megvédő eljárást. Nos, pár napja Jon közzétette ezt az eljárást egy szabadon használható szoftverben – teljesen automatizálva a folyamatot.

Hogyan működik?

Az Apple oly módon védi dalait attól, hogy több számítógépen is meg lehessen hallgatni, hogy létrehoz egy egyedi kulcsot a hardverelemek bizonyos tényezőiből. Ez a C meghajtó sorozatszámából, a BIOS verziószámából, a processzor nevéből és a Windows termékazonosítójából áll össze. Johansen rájött, hogy amikor a felhasználó egy VideoLAN klienst futtat Windows alatt, akkor az kiírja ezt a kulcsot egy file-ba. Ez a felhasználói kulcs rendszerfüggetlen, így akár Linux alatt is alkalmazható, magyarázta a norvég fiatalember.

Ugyan az Apple Windows-os és Mac-es számítógépekhez valamint a hordozható iPod digitális zenelejátszójához köti a boltjában megvásárolható dalok lejátszását, az ingyenes VideoLAN az operációs rendszerek széles skáláján képes futni: többek között Linuxon, FreeBSD-n, Soralison stb. A fenti kulcs ismeretében pedig máris szabadon másolhatók, majd élvezhetők a dalok bármely egyéb számítógépen is, s nem csak azon, melyre eredetileg letöltötték (azaz megvásárolták) a zeneszámokat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés