Connect with us

technokrata

Autólopás-gátló ujjlenyomat-olvasóval

Dotkom

Autólopás-gátló ujjlenyomat-olvasóval

Belgiumban dolgozták ki azt az ujjlenyomat-olvasásra alapuló módszert az autólopások számának csökkentésére, mely egyúttal a sebességkorlátokat áthágó autósok ellen is igyekszik fellépni.

A rendszer alapköve egy bármely gépkocsiba beépíthető ujjlenyomat-olvasó, melynek memóriájába beviszik az autó vezetésére feljogosított személyek ujjlenyomatait. A belga találmány letiltja a jármű indítását, ha a mintáktól eltérő ujjlenyomatot érzékel. Ráadásul a közeledésben részt vevő, járó motorú gépkocsit sem könnyű ellopni, mivel a feltaláló erre is gondolva alkotta meg a rendszert. Amennyiben ugyanis az autó tulajdonosa kinyitja valamelyik ajtót, utána újból oda kell érinteni az ujját a leolvasóhoz, ellenkező esetben szintén nem lehetséges a továbbhaladás.

A rendszer több mint egy lopásgátló: megtalálható benne egy sebességszabályozó is. Ezzel minden, a memóriájába betáplált vezető ujjlenyomatához hozzá lehet rendelni egy sebességértéket, aminek túllépését a gép nem engedi meg. Ennek révén külön szabályozható, hogy mondjuk a családfő gyors vezetési stílusát a felesége vagy a gyereke már ne követhesse (megelőzvén a kevésbé tapasztalt vezetők gyorshajtásból eredő kockázatát). Ha azonban mégis szükség van az extra sebességre (például egy rosszul sikerült előzés miatt), akkor a gázpedál padlóig való benyomásával – rövid időre – automatikusan deaktiválódik a rendszer.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin