Connect with us

Hirdetés

technokrata

A nyomtatás tudományos alapjai és a HP Photo Big Bang programja

Dotkom

A nyomtatás tudományos alapjai és a HP Photo Big Bang programja

Kim Holm, a HP Képalkotás és Nyomtatási Divízió (IPG) Kellékanyag részlegének EMEA régióért felelős alelnöke és ügyvezető igazgatója bemutatta a HP Photo Big Bang programjában központi szerepet játszó tudományos eredményeket.

Kim Holm, a HP Képalkotás és Nyomtatási Divízió (IPG) Kellékanyag részlegének EMEA régióért felelős alelnöke és ügyvezető igazgatója lelkesen beszél a tudomány és a kellékanyagok összefüggéseiről. „A nyomtatás hátterében meghúzódó tudományos eredmények lenyűgözők, és bár sokan nem tudják, mi is történik a nyomtató vagy a festékkazetta belsejében a ´nyomtatás´ gomb lenyomásakor, a végeredményben nagyon is fontos szerepet játszik a tudomány. Ez az, ami megkülönböztet minket a versenytársaktól, és eltérést jelent a hagyományos képalkotási és nyomtatási gyakorlathoz képest. Különösen így van ez a fotónyomtatás piacán. A profi és hobbifotósok egyaránt a hagyományos fotózásnál megszokotthoz mérhető, vagy azt megszégyenítő képminőséget és fakulási jellemzőket várnak el fotónyomtatáskor. A HP kellékanyagai lehetővé teszik igényeik kielégítését, és ezért a Photo Big Bang programban is központi jelentőséggel bírnak.”

A digitális képalkotás és nyomtatás terén végzett tudományos kutatásokhoz folyamatos befektetésre és az ágazat legjobb koponyáira van szükség. Az IPG több száz vegyészetben, toxikológiában és műszaki berkekben jártas kutatás-fejlesztési szakembert foglalkoztat. Fejlesztőcsapatai egy-egy speciális tinta vagy nyomtatási anyag kidolgozására koncentrálnak, így az eredeti HP anyagok minden eleme gazdag kutatási múltra tekint vissza.

Kim így folytatta: „Kutatás-fejlesztési csapataink eddig több mint 7.000 szabadalmat jegyeztettek be az IPG számára, és ezek mintegy fele kellékanyagokkal kapcsolatos. Ez a szám exponenciális növekedésen ment keresztül az elmúlt tíz évben, és továbbra is egyre nő a benyújtott szabadalomigénylések száma. E szabadalmak és a hátterüket adó újítások révén az idén már 42 új kellékanyaggal sikerült piacra lépnünk. Tavaly 40 új termékünk volt, ami szintén rekordnak számít – tehát innovációs tevékenységünk is egyre gyorsul.”

A Kutatás és Fejlesztés (K+F) csapat nagysága, valamint a szabadalmak és új termékek száma az alábbi tények tükrében már nem is annyira meglepő:

  • A HP tintasugaras nyomtatófejei hétszer több hőenergiát termelnek négyzetméterenként, mint maga a nap! A másodperc kétmilliomod része alatt kilövellt 1.500 MW/m2 hőáram értékű tintának nagyon gyorsan le kell hűlnie és meg kell száradnia. A HP tintáinak hűlési és száradási tulajdonságait – 118 egyéb jellemző mellett – beható tesztelésnek vetik alá.
  • A HP tintasugaras nyomtatási eljárásában alkalmazott integrált áramköri lapkák 18 millió 2-4 pikoliteres cseppet helyeznek el nagy pontossággal a papír felületén.
  • A HP fotópapírja hét, különlegesen megtervezett rétegből áll össze, és minden egyes bevonat 15 különféle alkotóelemet tartalmaz.
  • Még ilyen elkötelezett kutatócsapatokkal is eltarthat két évig egy-egy új HP fotópapír kifejlesztése.

„A HP Labs valamennyi tudományos újítása fontos, de néhány közülük egyenesen forradalmi jelentőséggel bír. Óriási előnyt biztosít a versenytársakkal szemben és kézzelfogható hasznot hajt a végfelhasználók számára.” – magyarázta Kim. A legújabb fejlesztés a fotónyomtatásban új mércét állító HP 59 szürke fotópatron. A három festék-alapú tintát (világosszürke, sötétszürke és új fotó fekete) tartalmazó egység lenyűgöző fekete-fehér és színes képek nyomtatását teszi lehetővé.

„Az ágazat éveken keresztül hiába próbálta megfejteni a csúcsminőségű fekete-fehér digitális fotók készítésének titkát. Ám az új patronban alkalmazott technológia kifejlesztésével K+F csapatainknak végül sikerült megoldaniuk a problémát. Az új fekete és szürke fotótinták még a legfinomabb szürkeárnyalatokat is képesek visszaadni, így a professzionális és hobbifotósok ma már valóban olyan képeket állíthatnak elő, amelyek megjelenésükben és tapintásukban egyaránt a mesteri, hagyományos fotókat idézik.”

A fekete-fehér fotózásban nyújtott óriási előrelépés mellett a HP 59 patron az ágazat első nyolctintás nyomtatási rendszerét is támogatja. Ezzel az eljárással egyedülállóan élénk, jó kontraszthatású és részletes színes fotónyomatok készíthetők. A HP legújabb színes tintasugaras nyomtatója, a HP Photosmart 7960 a HP 59-et a HP 57 háromszínű és a HP 58 fotópatronnal együtt használva hozza létre a HP nyolctintás nyomtatási rendszerét.

„A tudományos áttörést megelőzően a hattintás nyomtatási technológia és a Photoret 4 eljárás segítségével 2,4 millió színt tudtunk kikeverni. A HP 59 szürke fotópatron és az új Photoret Pro eljárás révén azonban mostantól ragyogó, új színekben pompázhat a világ. Ma már 72,9 millió színkombinációt tudunk előállítani, ami komoly eredményt jelent és értékes versenyelőnyt képvisel a többi szállítóhoz képest.”

Ám még itt sem ér véget a tudomány, hiszen a HP papírjait is a fotónyomtatás kívánalmait figyelembe véve tervezi meg. A HP 57, 58 és 59 patronok tökéletesen együttműködnek a továbbfejlesztett HP Premium Plus fotópapír kifinomult technológiákat alkalmazó bevonatával – és ily módon több generáción át fakulás-álló, csúcsminőségű képek készítését teszik lehetővé.

A Wilhelm Imaging Research Inc. független tudományos kutatóintézet vizsgálatainak tanúsága szerint HP 58 tintapatron, HP Premium Plus fotópapír és HP Photosmart nyomtató együttes használata esetén a képek 73 éven keresztül képesek ellenállni a fakító környezeti hatásoknak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés