Connect with us

Hirdetés

technokrata

Apple: hadilábon az adatvédelemmel

Dotkom

Apple: hadilábon az adatvédelemmel

Nemrég adták csak ki a Párduc kódnévre hallgató új operációs rendszert az Apple-nél, de máris frissítést kellett hozzá megjelentetni.

Az Apple október végén azt tanácsolta a szoftvereit használó közösségnek, hogy térjenek át a Mac OS X 10.3-as változatára (azaz a Párducra), mert az tartalmaz olyan biztonsági javításokat, melyeket a korábbi verziók nem. Steve Jobs cége ugyanis (akkorra) nem készítette el – és akkor úgy tűnt, nem is fogja – a 10.2-es és ennél régebbi Mac OS X-eihez a patch-eket. Nagy felháborodás követte a cég bejelentését, hiszen a váltás (átszámítva) több mint húszezer forintba kerül: a korábbi operációs rendszerekről 130 dollár kifizetése esetén lehet frissíteni. A hónap elején aztán az Apple-nél közölték a nyilvánossággal, hogy elérhetővé teszik a régebbi Mac OS X-eihez is az ominózus javításokat.

Időközben azonban kiderült a Párducról, hogy adatvesztéssel is járhat alkalmazása. Azon felhasználók egy kisebb tábora, akik a nagysebességű Firewire kapcsolaton keresztül csatlakoztatják külső merevlemezüket a számítógéphez, arról számolt be, hogy adatvesztés lépett fel nála a Mac OS X 10.3-asnak a feltelepítését követően. A Steve Jobs vezette cég elismerte a hiba fennállásának tényét, s azt javasolta mindenkinek, hogy a legújabb OS X telepítésének idejére csatlakoztassák le a külső merevlemezt a számítógépről.

A cég a hét elején végre kiadta a frissítést, mely a Mac OS X-et 10.3.1-es verziószámúvá teszi. Ez a fenti merevlemez-kezelési hibán felül a szintén hiányosságokat felmutató nyomtatás és a Filevault titkosítás területén is változásokat hoz. Ez utóbbi egyébként a home könyvtár védelmét hivatott szolgáltatni, azonban néha adatvesztést okozhatott rendellenes működése.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés