Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jutalmazási program a vírusterjesztők elfogására

Dotkom

Jutalmazási program a vírusterjesztők elfogására

A Microsoft széles körű biztonsági kezdeményezése részeként együttműködik a nemzetközi bűnüldözési szervekkel a rosszindulatú programok terjesztőinek kézre kerítésében, és létrehozta 5 millió dolláros jutalomalapját.

A Microsoft bejelentette az 5 millió dolláros költségvetéssel megindított Anti-Virus Reward Programot, mellyel segíteni kívánja a bűnüldöző szerveket abban, hogy bíróság elé állítsák a férgeket, vírusokat vagy másfajta rosszindulatú programokat jogtalanul terjesztőket. A Microsoft pénzzel jutalmazza azokat, akik használható információval szolgálnak, melynek segítségével letartóztathatják és bíróság elé állíthatják a rosszindulatú programokat és férgeket terjesztőket. Bármely ország polgára jogosult lehet a pénzjutalomra, mivel az internetes vírusok világszerte kihatással vannak az internetes közösségre.

A program keretében a Microsoft odaítélte az első, negyedmillió dolláros díjat, olyan információkért, melyek alapján letartóztathatták és bíróság elé állíthatják az MSBlast.A féreg megalkotóját. Az MSBlast féreg B és C variánsa kapcsán ugyan két személyt is letartóztattak, de az eredeti féreg nyári elindítói szabadlábon vannak. A férget azzal a céllal készítették, hogy megtámadja a Microsoft www.windowsupdate.com webhelyét, ahonnan a felhasználók letölthetik a biztonsági réseket kijavító frissítéseket.

A Microsoft újabb negyedmillió dolláros díjat ajánlott fel olyan információkért cserébe, melyek segítségével a Sobig féreg felelősei letartóztathatók és bíróság elé állíthatók. Ez a féreg, melynek első variánsát 2003. január 10-én észlelték, megtámadja a számítógépeket, és e-mailben elküldi önmagát a számítógép címlistájában található összes e-mail címre. A Sobig.B és Sobig.C variáns által küldött üzenetek úgy tűnnek, mintha azok a Microsoft hivatalos e-mail címeiről jöttek volna. A Sobig féreggel kapcsolatban még senkit sem tartóztattak le.

„Azon is dolgozunk, hogy a problémát okozó bűnözést kiirtsuk. Nem csak internetes, virtuális bűncselekményekről van szó, hanem nagyon is valós bűncselekményekről, melyek sok embernek kárt okoznak. Akik az Interneten vírusokat terjesztenek, a kibertér megrontóinak tekintendők, és a Microsoft segíteni kíván a hatóságoknak abban, hogy elfogják őket.” – mondta Brad Smith, a Microsoft alelnöke és vezető jogtanácsosa.

Együttműködés a bűnüldözési szervekkel

Az FBI, a Titkosszolgálat és az Interpol képviselői ma csatlakoztak a Microsofthoz a National Press Club nevű sajtókonferencián, ahol a Microsoft ismertette a jutalmazási program részleteit.

„A férgek és vírusok, mint például az MSBlast és a SoBig rosszindulatú terjesztése messze nem ártatlan bűnnek tekintendő.” – mondta Keith Lourdeau, az FBI internetes részlegének igazgatóhelyettese – „Ezek az internetes támadások világszerte milliókba – egyes becslések szerint milliárdokba – kerülnek a vállalatoknak, és a file-ok, merevlemezek és más fontos adatok tönkretételével óriási pusztítás okoznak. Nagy erőkkel fogunk kutatni ezen bűncselekmények elkövetői után, és bízunk abban, hogy az iparág és a kormányzatok között még szorosabb együttműködés fog kialakulni ezeknek a bűnözőknek a kézre kerítése érdekében.”

„Nem csak arra koncentrálunk, hogy letartóztassuk a számítógépes bűncselekmények elkövetőit, hanem arra is, hogy minél kisebb kárt okozhassanak a vállalatoknak és a magánszemélyeknek.” – mondta Bruce Townsend, a Titkosszolgálat nyomozási csoportjának igazgatóhelyettese – „A vállalatok, a magánszemélyek és a bűnüldözési szervek együttműködésével hatékonyan fel lehet venni a harcot a számítógépes bűncselekmények elkövetőivel, mint például az MSBlast és a Sobig vírus terjesztőivel szemben.”

„Az Interpol nagy figyelmet fordít a vírusok elleni küzdelemre, mivel itt határokon túlmutató bűncselekmények történnek, melyekre a rendőrség és a magánszemélyek együttműködésével globális választ kell adni.” – mondta Ronald K. Noble, az Interpol főtitkára a szervezet lioni központjában – „A Microsoft által indított jutalmazási program lehetőséget nyújt arra, hogy még hatékonyabb kapcsolatot alakítsunk ki a rendőrség és az emberek között az internetes bűnözése megakadályozása és üldözése érdekében.”

Azok, akik az MSBlast.A vagy a Sobig féregről, vagy bármely más féregről vagy vírusról információval rendelkeznek, a következő nemzetközi bűnüldözési szervekhez fordulhatnak:
– Nemzetközi/Interpol: forduljon az Interpol helyi irodájához, vagy keresse fel a www.interpol.int webhelyet. Az Interpol a világ 181 országában van jelen
– keresse fel az internetes visszaélések bejelentésére szolgáló http://www.ifccfbi.gov/ webhelyet
– hívja fel az FBI vagy a Titkosszolgálat helyi irodáját



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés