Connect with us

Hirdetés

technokrata

Apple: mégis jönnek a javítások

Dotkom

Apple: mégis jönnek a javítások

Szemben a korábbi nyilatkozatában sugallt állásponttal, az Apple mégis kiadja a régebbi operációs rendszereket javító patch-eket.

Az Apple még múlt héten kedden azt tanácsolta a szoftvereit használó közösségnek, hogy térjenek át a Mac OS X 10.3-as változatára (azaz a Párducra), mert az tartalmaz olyan biztonsági javításokat, melyeket a korábbi verziók nem. Steve Jobs cége ugyanis (akkorra) nem készítette el – és akkor úgy tűnt, nem is fogja – a 10.2-es és ennél régebbi Mac OS X-eihez a patch-eket. Nagy felháborodás követte a cég bejelentését, hiszen a váltás (átszámítva) több mint húszezer forintba kerül: a korábbi operációs rendszerekről 130 dollár kifizetése esetén lehet frissíteni. Az @stake IT-biztonsági cég kutatóigazgatója, David Goldsmith nem sokkal ezután közölte, hogy négy olyan sebezhetőséget is talált a régebbi operációs rendszerekben, melyek az újra való áttéréssel megszűnnek, ám patch akkor még nem létezett a korábbi OS-ek számára.

Pénteken bejelentette az Apple, hogy elérhetővé fogja tenni régebbi Mac OS X-eihez is az ominózus javításokat. A kiadott nyilatkozat szerint nem állt be változás a cég azon eljárási módszerében, mely szerint az újabb operációs rendszer megjelenését követően a régieket is támogatják. Ez azonban egyáltalán nem volt világos a múlt heti bejelentéskor, amikor úgy tűnt, hogy az Apple – eladásainak felpörgetése érdekében – olyan eszközöket is bevet, ami hosszú távon káros hatással járt volna a cég (hűséges) ügyfeleire.

A Párducról egyébként időközben kiderült, hogy adatvesztéssel is járhat alkalmazása. Azon felhasználók egy kisebb tábora, akik a nagysebességű Firewire kapcsolaton keresztül csatlakoztatják külső merevlemezüket a számítógéphez, arról számolt be, hogy adatvesztés lépett fel nála az Apple legújabb operációs rendszerének, a Mac OS X 10.3-asnak a feltelepítését követően. A Steve Jobs vezette cég elismerte a hiba fennállásának tényét, s egyben közölte azt is, hogy az Oxford Semiconductor által gyártott chipsetek a felelősek az esetekért. Az Apple azt javasolja mindenkinek, akinek ilyen lapkával felszerelt winchestere van, hogy a legújabb OS X telepítésének idejére csatlakoztassák le a külső merevlemezt a számítógépről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés