Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kilenc letartóztatás DVD-kalózkodás miatt

Dotkom

Kilenc letartóztatás DVD-kalózkodás miatt

Az MPA, az amerikai filmkiadók szövetsége a malajziai kormány közreműködésével öt olyan website tulajdonosaira csapott le, akik illegális DVD-ket árultak.

A távol-keleti ország nemzeti kereskedelmi minisztériumával karöltve dolgozott az MPA azon, hogy nagyobb csapást vihessenek be a DVD-filmeket hamisítók ellen. A szervezet értesítése szerint kilenc letartóztatás követte az akciót, melynek során olyan embereket juttattak rács mögé, akik a Világhálón vettek fel rendelést kalóz DVD-kre. Az egyik (DVDExpress2u) oldalon például mindössze 12 dollárért kínálták az olyan új filmeket, mint például a Halálosabb iramban (2 fast 2 furious).

A malajziai Penangban végrehajtott beavatkozás következtében – az MPA adatai szerint – több mint 30 ezer optikai lemezt is lefoglaltak a hatóságok, melyeken főleg a nagy hollywoodi kiadók filmjeit találták az intézkedő rendőrök. A szervezet globális kalózellenes részlegének vezetője, Ken Jacobsen elmondása szerint az MPA ˝életében˝ ez volt a legnagyobb fogás. ˝A kalóz termékek online kerültek eladásra, majd utána nagy részüket az Egyesült Államokba és Nyugat-Európába szállították.˝ – mondta Jacobsen – ˝A jelenség egyre nagyobb méreteket ölt, és mind mindent megteszünk ennek megfékezésére.˝

A filmkalózkodás evolúciója

Évekkel ezelőtt, az Internet robbanásának hajnalán, illetve azt megelőzően főként az utcán vagy boltokban árulták a hamisított árukat – elsősorban Ázsiában. Ám a szigorú rendőri intézkedések nyomán az ˝üzlet˝ hanyatlásnak indult – egészen addig, amíg meg nem látták a kalózok az Internet kínálta ˝nagy lehetőséget˝. Mára újra virágzik Ázsiában ez a ˝piac˝, elsősorban Oroszország járul hozzá a kalóztermékek mennyiségének növekedéséhez. A régió egyébként a becslések szerint éves szinten 7 milliónyi hamis DVD közel 87 (!) százalékát állítja elő.

Az ázsiai kormányzatok némelyike már felismerte a probléma súlyosságát, és lépéseket is tett ellene. Például januárban Szingapúr az USA-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás értelmében vállalta, hogy keményebben betartatja a szerzői jogokat. Ezen erőfeszítéseket egyébként nagyban segíti az úgynevezett Ranger keresőmotor is, mely folyamatosan böngészi az Internetet, illegális filmkereskedelem után nyomozva.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés