Connect with us

Hirdetés

technokrata

Külföldi befektetőket is várnak a norvég Telenor privatizációjába

Dotkom

Külföldi befektetőket is várnak a norvég Telenor privatizációjába

Folytatódik a távközlési vállalat magánosítása.

A norvég kormány e heti bejelentése szerint, az állami távközlési vállalat (Telenor) részvényeinek újabb 13,9 százalékát dobják piacra a következő időszakban. A több mint egymilliárd dollárra becsült tranzakció két év óta a legnagyobb privatizáció Norvégiában. Akkor – 2001 nyarán – az állami olajvállalat, a Statoil 18 százalékát adták el.

A távközlési vállalat magánosítását még 2000. végén kezdték, amikor a részvények 22,4 százalékát értékesítették. Ha a piacnak most felkínált rész teljesen elkel, a norvég állam tulajdona 63,7 százalékra csökken a Telenorban.

Az olajkitermelő Norvégia kormányát aligha a privatizációs bevételek motiválják az állami tulajdon leépítésében. A kormány közleménye szerint az intézményi befektetőknek szánt ajánlat az állam vállalkozói tulajdonának csökkentését szolgálja.

Amennyiben mind a 250 millió felajánlott részvény elkel, az a 29,95 – 31,00 koronás áron számolva 7,49-7,75 milliárd korona (1,03-1,07 milliárd dollár) bevételt eredményezhet.

A külföldi befektetőket eddig általában eltanácsolták a norvég politikusok. Négy éve már volt egy kísérlet a Telenor és a svéd Telia távközlési szolgáltatók egyesítésére, de politikai okokból kudarcba fulladt, de most már külföldi befektetőket is várnak a norvég cég privatizációjába.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés