Connect with us

Hirdetés

technokrata

Segítségre szorul a távközlés – Chirac sürgősségi EU-programot követel

Dotkom

Segítségre szorul a távközlés – Chirac sürgősségi EU-programot követel

Jacques Chirac francia elnök sürgősségi EU-programot követel a távközlés megsegítésére.

Jacques Chirac francia elnök Romano Prodinak, az EU-bizottság elnökének és Dánia kormányfőjének, az EU soros elnökének írt levelében gyors és hatékony fellépést sürget különösen a harmadik generációs UMTS mobiltelefónia támogatására, valamint sürgősségi programot követel az EU-tól a válsággal küzdő európai távközlés számára.

Chirac szerint az európai országokban az UMTS-fejlesztésekkel kapcsolatban túlságosan derűlátók voltak. A nagy európai távközlési konszernek válságát ugyanis az UMTS koncessziók 2000-ben kifizetett, horribilis árai okozták, míg az ágazati válságot tovább súlyosbította a csökkenő beruházási kedv, valamint a leépítések és a tőkepiaci lejtmenet. Becslések szerint a távközlési válsága a szolgáltatóknál és a hálózatépítőknél már több mint 200 ezer munkahelybe került.

A döntően állami tulajdonú francia France Télécom közel 70 – a híresztelések szerint mindinkább 80 – milliárd eurós adósságával vezeti a legjobban eladósodott cégek listáját, ráadásul a francia távközlési vállalat nagyrészvényese a jelenleg is az életben maradásáért küzdő német Mobilcomnak. Mivel a szintén súlyosan eladósodott francia távközlési vállalat köteles jótállni a MobilCom adósságaiért, – a német Handelsblatt értesülései szerint – a France Télécom oly módon rendezi a MobilCom 4,7 milliárd eurós adósságtörlesztésének egy részét, hogy a tulajdonában lévő 28,5 százalékos részvénypakettet átadja a hitelező bankoknak, akik később a tőzsdére vihetik részvényeiket. Emellett rendelkezésre kell bocsátania a büdelsdorfi székhelyű vállalatnak a harmadik generációs (UMTS) rendszer kiépítéséhez szükséges tőkét, amely minimum százmillió eurót jelent.

A France Télécom egyszerre lehet hazája büszkesége, és bánata. Működésének első félévében az egyik legjobb eredményét produkálta, azonban magáénak tudhatja a francia gazdaságtörténet legnagyobb félévi veszteségét is. A kormány minden erejével a beavatkozáson van, ám az EU tiltja az állami támogatást. Csupán egyetlen kiskapu maradt: az Unió – annak ellenére, hogy nem kedveli az állami tulajdonlást – nem ellenzi az állami tulajdonosok piaci jellegű beavatkozását. Ennek értelmében az 55,5 százalékos részesedéssel bíró francia kormánynak csupán segítő kéz nyújtására van lehetősége, ellenben semmilyen eszközzel (például: tőkeemelés) nem támogathatja a távközlési vállalatot.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés