Connect with us

technokrata

Hellén kézen a román távközlési vállalat

Dotkom

Hellén kézen a román távközlési vállalat

Görög többségi tulajdonban a RomTelecom.

Megállapodást kötött Románia és a Hellén Távközlési Szervezet (OTE) a RomTelecom nemzeti távközlési vállalat többségi tulajdonának átvételéről. Ennek keretében a görög OTE 243 millió dollár tőkeemelést hajt végre, valamint “limitált számú RomTelecom részvény” közvetlen akvizícióját tartalmazza az ügylet.

Dan Nica román távközlési miniszter nem árulta el a görög távközlési vállalat tulajdonszerzésének nagyságát, csupán annyit tudni, hogy a tőkeemeléssel és az akvizícióval az OTE többségi tulajdonosa lesz a RomTelecomnak.

Görögországban – a vállalat monopóliumának tavaly év eleji megszüntetése óta – növekszik a verseny, ezért az OTE külföldi terjeszkedéssel is erősíteni kívánta pozícióját. Amellett, hogy részesedést szerzett a szerb és a román távközlési vállalatban, pályázik a bolgár telefontársaság privatizációjára, emellett mobilérdekeltsége van Albániában, Bulgáriában és Örményországban. A román társaságban az OTE 1998. decemberében 35 százalékos részesedést vásárolt 675 millió dollárért, és további 16 százalékra volt opciója.

A RomTelecom az év első felében 29,6 millió euró tiszta nyereséget ért el, a tavalyi azonos időszak 14,7 milliós veszteség után. Bevétel szempontjából tavalyhoz képest 2,3 százalékos javulás eredményeként 480,7 millió eurót ért el a társaság. Igazán erősnek a második negyedév bizonyult, amelynek 46,6 millió eurós tiszta nyeresége sokat segített az első negyed 17 milliós veszteségén. A RomTelecom pénzforgalmi többlete (EBITDA) a tavalyi első félévhez képest 14,7 százalékkal 93,5 millió euróra csökkent az első félévben. A működési eredmény (EBIT) 73,4 százalékkal 9,8 millió euróra esett a tavalyi első félévi 36,9 millióról. Június végén a RomTelecom adóssága 448,3 millió euró volt, 4,3 százalékkal kevesebb a december véginél.

Romániában a háztartások 46 százalékában van vezetékes telefon. A RomTelecom előfizetőinek száma az idei év első felének több mint 60 ezres növekedésével mára meghaladja a 4 milliót. A vállalat vonalain kezdeményezett hívások átlag 10 százaléka Internetkapcsolat-felvétel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin