Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vízhűtéses notebook a Hitachitól

Dotkom

Vízhűtéses notebook a Hitachitól

A vízhűtés misztikuma az asztali PC-k terén is ritkának számít, hát még a notebookok esetében. A Hitachi mégis egy olyan modellel fog megjelenni a piacon, amely ezt a fajta hőcsökkentést alkalmazza.

Ugyan a mobil Pentium 4-es processzorok asztali társaiknál jóval kevesebb hőt disszipálnak el, azért elkél nekik is az aktív hűtés. A Hitachi úgy döntött, hamarosan bejelentésre kerülő, 1,8 GHz-es processzorral felszerelt noteszgépében ventillációs hűtés helyett vizet alkalmaz.

A cég elsődleges célja a csöndes működés elősegítése volt, amikor belevágott a Flora 270W Silent Model létrehozásába. Olyan helyeken, mint például könyvtárak, nagyon fontos, hogy a lehető leghalkabban működjenek a számítógépek. A Hitachi pontosan ezt a szegmenst célozta meg vízhűtéses noteszgépével.

Már februárban elkészültek a prototípussal, melyben a folyadék egy rugalmas csövön keresztül száguld, elvezetve ezáltal a nem kívánt helyről a felesleges hőt. Hova kerül a felmelegedett víz? A noteszgép kijelző részébe, ahol egy tartályt helyeztek el a folyadék lehűtésére (a Hitachi rendszere kvázi szabvánnyá vált, a japán cég tárgyalásokat folytat a többi notebookgyártóval a jogok eladásáról).

Kétségtelen előnye az ilyen típusú hőelvezetésnek, hogy csendes, ám a legtöbben mégis idegenkednek alkalmazni – ennek oka pedig a – vélt – megbízhatatlanság. Ha ugyanis valami hiba lép fel – akár az anyagok elöregedése, akár mechanikai behatás okán -, a számítógépben szétspriccelő víz szinte azonnal rövidzárlatot okoz, ezzel tönkretéve a készüléket. A Hitachi mérnökei éppen ezért azt ígérik, hogy a víz 20 ezernél is többször képes a rendszeren körbefolyni, s a mozgást létrehozó pumpa is több mint 44 ezer órányi élettartammal rendelkezik. Ráadásul a tokiói cég 3 év garanciát vállal noteszgépére.

A csendességért azonban áldozatot kell hozni: a jelenleg kapható Flora modellekhez képest némileg vastagabbá vált az új típus, hiszen a víztartályoknak hely kell (ezzel együtt a tömege is megnőtt). Ugyanakkor kívülről nem lehet észrevenni ezeket a tartályokat, így ergonómiai szempontok terén nem kellett kompromisszumot kötni.

Következzenek végül a száraz technikai adatok: az 1,8 GHz-es mobil P4-essel felszerelt noteszgép 128 MB-nyi memóriával és 20 GB-nyi merevlemezzel rendelkezik. Kijelzője 15 colos TFT LCD, s igény szerint rendelhető modemmel, Ethernet-csatolóval illetve IEEE802.11b interfésszel. Az alapmodell ára 2.941 dollár.

Már a héttől le lehet adni a rendeléseket a noteszgépre, ám a szállítások csak szeptember 30-a után indulnak be. Jó hír viszont, hogy nem csak Japán területén lesz elérhető a Flora 270W Silent Model.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés