Connect with us

Hirdetés

technokrata

France Telecom – újraállamosítás vagy sem?

Dotkom

France Telecom – újraállamosítás vagy sem?

A France Telecom távközlési szolgáltató újraállamosításáról szóló híreket cáfolta a francia kormány, ám az EU-bizottság szerint a testület nem is avatkozhatna bele a tranzakcióba.

Megfontolja a France Telecom távközlési szolgáltató újraállamosítását a cégben többségi résztulajdonos francia kormány, ha a cég piaci megítélése nem javul – tolmácsolta az MTI a hétfői Financial Times értesüléseit.

A hírt először megerősítette a francia kormány, melynek hatására közel 30 százalékkal drágultak a cég részvényei, ám miután a tárca egyik szóvivője megcáfolta az értesülést, arra hivatkozva, hogy a kormány ´jelenleg nem gondolkodik az újraállamosításban´ – a papírt egy időre felfüggesztettek.

A France Telecom piaci tőkeértéke a 2000. márciusi 250 milliárd eurós csúcsról 10 milliárd euróra esett; részvénye 10 euró alatt mozog az 1997-es 27,75 eurós kibocsátási ár helyett. Az árfolyam csak az idén 79 százalékkal zuhant.

A Financial Times szerint a cégből a piacon lévő 44 százalék ára most mintegy 4,5 milliárd euró lenne, alig több mint a fele annak a 8 milliárd eurónak, amellyel az államnak az adóssághegy csökkentésére tervezett, 14-15 milliárd euró közötti zártkörű részvénykibocsátásba be kellene szállnia.

Az EU bizottságának szóvivője hétfőn, az állítólagos tranzakcióval kapcsolatban kifejtette, hogy a végrehajtó testület nem avatkozhat be a France Telecom újraállamosításába, csak akkor, ha a francia kormány szabálytalanul állami segélyben részesítené a céget.

A francia vállalat nemrégiben kijelentette, hogy nem kíván újabb kölcsönöket felvenni a befektetőktől, így a társaság kénytelen lesz megválni néhány részesedésétől, 60,7 milliárdos adósságállományának csökkentése érdekében. A Moody´s Investors Service két szinttel lejjebb szállította a francia telefonvállalat hitelbesorolását, amely a legrosszabb ´Baa3´-as kategóriába került.

A távközlési részvény az újraállamosítás hírét cáfoló kormánynyilatkozat után is még 14,50 százalékos pluszban járt, s 10,80 euró volt hétfőn kora délután a párizsi Euronext-tőzsdén.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés