Connect with us

Hirdetés

technokrata

Speciális memóriák, hosszabb üzemidő

Dotkom

Speciális memóriák, hosszabb üzemidő

A notebookokat sem hanyagolják el a gyártók.

Notebook vásárlásakor fontos tényezőnek számít, hogy az meddig képes üzemelni akkumulátoráról. Az üzemidő megnövelésének több lehetősége is van, nagyobb akkumulátor beszerzésétől kezdve az energiatakarékosabb alkatrészek és technológia alkalmazásáig. Jellemzően az egyik legenergiafalóbb hardvereszköz a processzor, ám a memóriák is sok energiát igényelnek.

A notebookgyártók által használt nagy adatsűrűségű, Infineon által kifejlesztett Small Outline Dual Inline Memory (SODIMM) technológiát alkalmazza a Legacy Electronics is. Az erre épülő Cool-RAM névre keresztelt új memóriatípus moduljai 144 tűsek. Kevesebb áramot igényelnek az önfrissítés és az automatikus frissítés műveletek, mivel mindössze 3,3 V-on üzemelnek a chipek (ezekből egyébként 8 darab 64 Mbites vagy 16 darab 64 Mbites chip kerülhet fel egy modulra). A chipek FBGA tokozással, a minden modulon megtalálható 2 k-s EEPROM-ok pedig 8 tűs TSSOP tokozással készülnek. A szabvány támogatja a 100 és a 133 MHz-es FSB-t is.

Ken Kledzik, a Legacy Electronics egyik technológiai munkatársa elmondta, hogy ezen memóriatípusok a korábbi modellekhez képest 20-50 százalékkal kevesebb energiát igényelnek működésükhöz (ezáltal kevesebb hőt disszipálnak el és az üzemidő is megnő). Jason Engle, az 1993-ban alapított cég elnöke hozzátette, hogy a Cool-RAM SODIMM-re való fejlesztés minimális befektetést igényel csak, míg hatása azonnal jelentkezik költségmegtakarítás szempontjából is.

Jelenleg 64 MB-os, illetve 128 MB-os modulok kaphatók, azonban júliusban várhatóan megjelennek a 256 MB-os és az 512 MB-os példányok is, amelyek működéséhez már akár 2,5 V-os feszültség is elég lesz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés