Connect with us

Hirdetés

technokrata

2 millió személyi számítógépet használnak Magyarországon

Dotkom

2 millió személyi számítógépet használnak Magyarországon

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb, 2002-es adatai szerint hazánkban jelenleg körülbelül 2 millió darab asztali PC van használatban.

A BellResearch és a Think Consulting által készített kutatás eredményei szerint a Magyarországon használatban lévő asztali számítógépek (körülbelül 2,013 millió darab) 42 százaléka háztartásokban, 40 százaléka a vállalati szférában, 18 százaléka pedig a költségvetési szegmensben található.

Az 1 főnél többet foglalkoztató gazdálkodó szféra jelenleg körülbelül 805 ezer asztali személyi számítógéppel rendelkezik, amelyen belül kiemelt szerepet képvisel a közép- és nagyvállalati szegmens: a társas gazdálkodó szervezetek mindössze 3,2 százalékát adó 6,5 ezer vállalkozásnál 431 ezer darab PC található. A vállalati szféra általánosságban nagyobb szeletét képviselő, körülbelül 200 ezer működő mikro- és kisvállalat 374 ezer személyi számítógép felett diszponál. Mindez természetesen a vállalatok eltérő átlagos PC állományából fakad: míg a mikrovállalatoknál az átlag a 2 darabot sem éri el, addig a nagyvállalatoknál a 250 darab PC feletti átlagos állományról lehet beszélni. (A mikrovállalatok egyharmada egyáltalán nem rendelkezik számítógéppel.)

A költségvetési szférában működő közel 15 ezer intézmény mintegy 360 ezer asztali számítógépet használ. Ebből a központi- és önkormányzati költségvetési intézmények mintegy 160 ezer, az oktatási intézmények körülbelül 170 ezer, míg az egészségügyi intézmények 34 ezer darab személyi számítógéppel részesednek. A központi költségvetési intézmények 100 feletti PC állománnyal kitűnnek a többi állami szervezet közül, azonban figyelemre méltó az oktatási intézményeknél mért átlagosan 27 darab számítógép is. Az egy intézményre jutó asztali PC-k száma az önkormányzati költségvetési intézményeknél a legalacsonyabb (13 számítógép), mivel ebben az intézmény-csoportban a szervezeteknek a fele maximum 5 számítógéppel rendelkezik.

A magyar háztartások 20 százalékánál található legalább egy működő személyi számítógép, azaz hazánkban körülbelül 780 ezer háztartás rendelkezik számítógéppel. Figyelembe véve, hogy a háztartások 1 százalékánál több számítógép is található, a privát szférában használatban lévő számítógépek számát 844 ezerre becsülik. A volumen alapján ebben a szegmensben található a legtöbb PC, ám érdemes megjegyezni, hogy csak minden másodikat vásárolták újonnan, “egészben” kereskedőtől, míg a többit vagy alkatrészekből rakták össze, vagy használtan szerezték be az otthoni felhasználók.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés