Connect with us

technokrata

Fegyver a számítógépek ellen: EMP

Dotkom

Fegyver a számítógépek ellen: EMP

A vírusok és a hackerek után megjelent az új veszélyforrás. A neve elektromágneses hullám (EMP). Mindenfajta elektronikai alkatrészt tartalmazó készüléket megbéníthat, tönkretehet ez a fajta fegyver.

Elektromágnese hullámok vesznek körül minket nap mint nap, azonban ezek kevés energiát hordoznak. Nincsen káros hatásuk az élőlényekre, épületekre. Azonban az e–bomba ingen magas energiaszintű EMP-t hozhat létre károsítva számítógépet, rádiót, tévét, mobilt, és szinte minden elektronikus eszközt.

Az áramkörök és kábelek antennaként viselkedve veszik a hullámokat és a robbanás helyétől és erősségétől függően a többletenergia átmenetileg vagy véglegesen tönkreteheti a készüléket.

Az EMP pusztító hatását 1958-ban fedezték fel, amikor az USA kísérleti atomrobbantást hajtott végre 50 km-es magasságban, és ennek következményeként a kísérlet helyétől távoli Hawaii szigetén az utcai lámpák is kialudtak és a navigációs rendszerek a visszamaradó hullámok interferenciája miatt 18 órán keresztül üzemképtelenné váltak.

Azóta kifejlesztettek olyan EMP bombákat is, amelyeknél nem atomrobbanáskor jön létre a pusztító erejű elektromágneses hullám. Ilyen például a Flux Compression Generator (FCG), aminél a hagyományos robbanóanyagot egy tekercs veszi körül, ami áramra kapcsolva elektromágneses teret hoz létre, amit a robbanás szétvet és létrehozza a pusztító EMP-t.

Persze megvédhetjük eszközeinket az ilyen veszélyektől is. Erre szolgál például a Faraday-kamra, egy fémburok, ami elnyeli és elvezeti a káros energiát.

Sokan úgy tartják, hogy a terroristák ilyen eszközt is bevethetnek. Azonban ezek feltehetően kicsi hatósugarúak, így igen közel kellene velük kerülni a célponthoz. És ha képesek is lennének közel kerülni, akkor már egyszerűbb lenne a hagyományos bombákat alkalmazniuk.

Vagyis ennek a kifinomult technológiának az alkalmazásától egyelőre nem kell tartanunk.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin