Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rekordbírságok repültek a Fortnite fejlesztőjének

fortnite

E-gazdaság

Rekordbírságok repültek a Fortnite fejlesztőjének

Rekordbírságok repültek a Fortnite fejlesztőjének

Többek közt manipulatív gyakorlatok és jogtalan adatgyűjtés írható az Epic Games számlájára.

A gyermekekre vonatkozó adatvédelmi törvény (Children’s Online Privacy Protection Act, COPPA) megsértése, valamint tisztességtelen manipulatív gyakorlatok használata miatt szabott ki bírságot az Epic Gamesre az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC). A rekordösszegű, 275 millió dolláros pénzbüntetés az eddigi valaha kiszabott legmagasabb összeg, amit kiosztott az FTC a COPPA-törvény megsértése miatt, amit az indokol, hogy a döntés szerint az Epic a szülők hozzájárulása, valamint tájékoztatás nélkül gyűjtötte a 13 év alatti Fortnite-játékosok személyes adatait.

Problémás továbbá, hogy az online többjátékos programban alapértelmezetten engedélyezett volt a valós idejű hanghívás- és üzenetküldés lehetősége a kiskorúak esetében is, ami zaklatásnak és más online visszaéléseknek adott teret. Az FTC szerint az Epic alkalmazottai már 2017-ben javaslatot tettek ennek átállítására, miután több konkrét attrocitást is jelentettek a játékosok a moderátorok felé, de a vállalat ennek ellenére sem kapcsolta ki az alapértelmezettséget, mindössze egy beállítási lehetőséget vezetett be, amit a panasz szerint a játékosok számára nehezen megtalálható módon épített be.

Ugyan a több mint 400 millió fős felhasználói bázissal rendelkező Fortnite ingyen letölthető és játszható program, az Epic díjat számol fel az alkalmazáson belüli digitális javakért, különböző skinekért, mozdulatokért, funkciókért. A szövetség másik súlyos megállapítása, hogy a cég dark patternekkel, azaz manipulatív rejtett mintákkal próbálta rávenni a felhasználókat játékon belüli vásárlásokra, sokszor félrevezető ajánlatokkal és felszólításokkal bombázta őket, vagy olyan funkciókért is levont összegeket, amik egyáltalán nem voltak indokoltak, például a játék alvó módból való felélesztéséért.

A cég állítólag több száz dollárt is felszámított a számlatulajdonosoknak (tehát sok esetben a gyerekek és a tizenévesek szüleinek), majd zárolta fiókjukat is, miután vitatták a jogosulatlan terheléseket. Az FTC szerint az Epic egymilliónál több felhasználói panaszt hagyott figyelmen kívül amellett, hogy jogtalanul terhelte őket levont összegekkel, mitovább szándékosan rejtette el a visszatérítési funkciókat, hogy megnehezítse a folyamatot.

A stúdiónak így továbbá 245 millió dollárt kell visszafizetnie a játékon belüli vásárlásokra rászedett fogyasztók számára, ami a bizottság számára rendkívül megterhelő adminisztratív munkát is jelent majd, és szintén rekordot jelent a játéktörténelem legnagyobb összegű visszatérítéseként.

Forrás: HWSW


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés