Connect with us

Hirdetés

technokrata

HelpHUB: ingyenes magyar fejlesztésű online platform segíti az Ukrajnából menekülőket

App

HelpHUB: ingyenes magyar fejlesztésű online platform segíti az Ukrajnából menekülőket

HelpHUB: ingyenes magyar fejlesztésű online platform segíti az Ukrajnából menekülőket

Összesen már több mint 4 millióan menekültek el Ukrajnából a háború elől, közülük Magyarországra eddig közel 400 ezren érkeztek a kormány által közölt adatok szerint.

Az eddigi tapasztalatok alapján a hazánkba érkezők többsége átmeneti jelleggel marad az országban és jellemzően további célállomásokra utazik tovább, azonban vannak, akik közép- vagy még hosszabb távra terveznek, és akár Magyarországon kezdnének új életet. Az ő megsegítésükre hozták létre fiatal önkéntes szakemberek a HelpHUB platformot, mely nonprofit alapon, kereshető módon gyűjti össze lakhatás, munkavállalás, egészségügy, oktatás és egyéb releváns témákban a magyar cégek, egyéb szervezetek és magánszemélyek általi támogatási felajánlásokat.

A másfél hónapja kirobbant orosz-ukrán háború a II. világháború óta nem látott mértékű menekülthullámot indított el Európában, a legtöbben az Ukrajnával szomszédos országokba – így többek között hazánkba – érkeznek. A menekültek számára élelmet, átmeneti szállást és alkalmi utazási lehetőséget a civil szervezetek és önkéntesek az első pillanatoktól kezdve biztosítanak.

Az idő előrehaladtával azonban egyre inkább felértékelődnek a hosszabb távú itt-tartózkodáshoz, a letelepedéshez és a magyarországi élet elindításához szükséges lehetőségek is. Ezek könnyebb megtalálásában nyújt segítséget a nonprofit alapon működő HelpHUB gyűjtőoldal.

Alapok az életkezdéshez

Az ingyenes HelpHUB platform tehát rendszerezett, könnyedén áttekinthető és kereshető módon gyűjti össze egy helyen a Magyarországon hosszabb távra tervező ukrajnai menekültek számára a különböző felajánlásokat és támogatásokat. A magyar és az angol mellett ukrán nyelven is elérhető oldal öt kategóriába gyűjti a különböző támogatásokat: lakhatás, munka, egészségügy, oktatás és egyéb fontos információk témakörében.

A HelpHUB-on már több mint 50 támogatást, segítséget vagy hasznos információt nyújtó oldal, szervezet, cég, vállalkozás és magánszemély adatlapja érhető el. A felajánlások között például az önéletrajz-készítésben és állásinterjú-felkészítésben támogatást biztosító magánszemélytől kezdve az egyik legnagyobb szálláskereső oldalon és az IT-munkaköröket kínáló szoftverfejlesztő ügynökségen át, egészen a pro bono módon segítséget nyújtó, önkéntes ügyvédekig, rendkívül változatos lehetőségek találhatók meg.

A HelpHUB-ot magyar fejlesztők, marketingesek, grafikusok, közösségimédia-szakértők, tartalommenedzserek és önkéntesek független közössége hozta létre és működteti, a RisingStack szoftverfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozó webfejlesztő ügynökség jelentős közreműködésével.

„A csapat tagjai a jelenlegi helyzetben mindannyian szerettek volna aktívan részt venni a rászorulók támogatásában, azonban a rövidtávú segítségnyújtási lehetőségeket több szervezet és civil biztosította már a menekültek érkezését követő hetekben. Ezzel szemben az idő elteltével szükségesnek láttuk, hogy a fokozatosan egyre több, hosszú távon rendelkezésre álló megoldás és alternatíva is könnyedén elérhető és megtalálható legyen a hazánkba érkező menekültek számára. Ezért hoztuk létre a HelpHUB-ot, hogy segítséget nyújtsunk számukra a hosszabb távú letelepedésben, illetve a magyarországi élet elindításában”

– részletezi a platform indulásának körülményeit és céljait Nagy Gábor, a HelpHUB alapítója.

A gyűjtőoldal készítői folyamatosan monitorozzák és töltik fel a HelpHUB felületére az elérhető felajánlásokat, lehetőségeket és megoldásokat, egyidejűleg pedig ellenőrzik a platform űrlapján keresztül a felhasználók által beküldött javaslatokat is.

A segíteni szándékozók pedig már azzal is támogathatják a háború elől menekülőket, hogy megismertetik körükben a platformot. A HelpHUB továbbá várja önkéntes webmoderátorok jelentkezését, akik az oldal kezelésében tudnak segítséget nyújtani.

További App

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés