Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Lifebook S760

Laptop

Teszt: Fujitsu Lifebook S760

Kipróbáltuk a japán gyártó dupla akkumulátorral szerelt notebookját.

Nemrég nálunk járt a gyártó Lifebook sorozatba tartozó noteszgépe, melyet egy rövid időre kipróbálhattunk. A masina elsősorban a sokat utazóknak készült, amit az általunk tesztelt verzió belső kialakítása is bizonyított: ebben a megszokott egy akkumulátor helyett kettő teljesített szolgálatot. Ennek előnyeire és hátrányaira később még ki fogunk térni, de először vegyük szemügyre a csomagolást!

A Lifebook S760 egy fekete táskában érkezett hozzánk, melyet két designelem dobott fel: a piros Fujitsu felirat (hol van már a Siemens logó…), illetve a pántja, mely ugyanebben a színben pompázott. Magán a laptopon kívül még két kiegészítőt találtunk a táskában: egy DVD-írót, illetve a notebook tápegységét. A hordtáska piros színei ellenére meglehetősen visszafogott design érvényesül a mobil számítógépen: fekete és szürke ruhát kapott.

Felnyitva az eszköz fedelét, elénk tárul a 13 colos, 1366×768 pixeles felbontást nyújtó LCD és a köré épített multimédiás lehetőségek (kávába integrált webkamera illetve mikrofonok). A japán mérnökök odafigyelésének és a megfelelő anyaghasználatnak köszönhetően pont megfelelő erővel nyitható-zárható a panel, és gyakorlatilag nincsen holtjátéka sem.

Fujitsu Lifebook S760

A billentyűzet felett kapott helyet a feketére színezett váz-elemmel körülölelt két hangszóró, illetve ezek között találhatók a kéken világító információs LED-ek és vezérlőgombok. Itt lehet többek között zárolni az operációs rendszert, elindítani a Windows Mobilközpontot (ahonnan aztán olyan paramétereket lehet egy helyről változtatni, mint a fényerő, a hangerő, Wi-Fi csatlakozás, de információt kaphatunk az akku(k) töltöttségi szintjéről is), illetve az energiatakarékos mód és a vezetékmentes hálózati hozzáférés gombja kapott még külön kiemelést. Nem túlhangsúlyozva, de azért feltűnően zárja a sort a bekapcsológomb.

Maga a (magyar kiosztású) billentyűzet standard kialakításúnak mondható. Ekkora méretben nem meglepő módon külön numerikus keypadet nem kapunk, de az Fn gombbal azért előcsalható ez a funkció. Ugyanakkor érthetetlen, hogy a Fujitsu miért erőlteti a kis méretű, de a designból kilógó kurzorbillentyűket. Szélességre még csak-csak megfelelőek lennének, de magasságra érezhetően apróbbak a többi gombhoz képest – pedig, ha már meg kellett bontani a designt, igazán lehetnének „teljes” méretűek.

Érdekes azonban a touchpad és környékének kialakítása. Maga az érintőfelület a Fujitsu laptopoknál megszokott színvonalat hozza, alatta pedig a jobb és bal kattintásra használható gombok közé zsúfolva egy ujjlenyomat-érzékelőt találunk. Jobbra viszont egy kerek kialakítású, második érintőfelület látható, ami szinte biztosan meg fogja osztani a Lifebook S760 használóit. A japánok által csak ScrollWheelnek elnevezett funkció a nagyméretű weboldalak és dokumentumok lapozását hivatott megkönnyíteni. Az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban történő körző ujjmozdulatokkal működik – ízlés kérdése, hogy bejön-e az újítás, de nem árt kipróbálni a vásárlás előtt.

Fujitsu Lifebook S760

A billentyűzetpanel legaljára pedig a két akkumulátor állapotát és a töltést jelző LED-ek kerültek. A csatlakozók javát baloldalra helyezték el a Fujitsu mérnökei: itt található a tápkábel csatlakozója, a hőkivezető nyílás, a HDMI és a LAN csatlakozóhelye, illetve egy USB port és a Wi-Fi-t ki/be kapcsoló csúszka. Hátulra csak egy D-Sub kimenet (amivel külső monitorhoz csatlakoztathatjuk a laptopot) és a lopásgátló Kensington Lock került. Szemből a memóriakártya-olvasó, illetve a mikrofon be- és a fülhallgató kimenet található, míg jobboldalt szorítottak helyet a japánok még két USB portnak valamint a PCMCIA bővítőkártyának; illetve itt lenne a belső DVD-író tálcakiadó helye is, ha azt nem szorította volna ki a házból a második akkumulátor.

Nem a kerek ScrollWheel jelenti az egyetlen érdekes fejlesztést a laptopon. A gép alját megvizsgálva észrevehetjük, hogy a hőkivezető nyílás közelében egy eltávolítható műanyag elemet helyeztek el. Tulajdonképpen ez a talpa a kivehető porszűrőnek, amit így könnyen és gyorsan lehet tisztítani. Arra azonban külön felhívja a figyelmet a gyártó, hogy csak leállított állapotban tegyük ezt, ellenkező esetben túlmelegedhet a laptop belseje.

Miután alaposan körbejártuk a Lifebook S760-at, nézzünk bele egy picit! A masinában egy igazi „állat”, az Intel Core i7-es mobilprocesszorainak egyike dolgozik. A 620-as típusjelű CPU 2,67 GHz-es órajelen működik, és alapból két mag található benne. Azért „alapból”, mert a Hyperthreading technológia támogatásának köszönhetően virtuálisan négymagos a központi vezérlőegység. Az Intel csúcstermékeinek vonalába tartozó mivolta miatt természetesen támogat olyan funkciókat, mint a virtualizáció és a Turbo Boost.

Fujitsu Lifebook S760

Összesen 4 GB-nyi DDR3 memóriát raktak a notebookba. A két darab 2 GB-os, Micron gyártmányú SDRAM modul 1066 MHz-es órajelen működik. Ezzel ráadásul nem ért véget a beépített memóriák sora, hiszen merevlemez helyett solid state disket találunk benne, adathordozó gyanánt. A 160 GB-os inteles SSD jóval gyorsabb működést és kevesebb melegedést/súlyt ígér a winchesterekhez képest.

Itt azonban elfogy a csúcstechnológia: a mobil számítógép egyik leglényegesebb része, a videovezérlő meglehetősen erőtlen benne. Ez nem meglepő, hiszen az Intel GMA HD megoldását rakták bele a japánok, méghozzá okkal. A laptop ugyanis nem játékra vagy egyéb 3D-s alkalmazásokkal való komolyabb munkára készült, hanem arra, hogy a felhasználó magával cipelhesse és hosszasan használhassa. Ezt hivatott biztosítani a két akkumulátor (56 és 27 Wh) is, melyek együttesen nagyjából 8 órányi üzemidőt kínálnak. Ezzel megvalósul a teljes munkaidős működés, anélkül, hogy egyszer is elektromos hálózathoz kellene csatlakoztatni a kis eszközt, ami hordozható munkaeszközként fontos tényező. Ugyanakkor ennek tükrében érthetetlenül erős processzor került bele, ami így – véleményünk szerint – feleslegesen megdrágítja a készüléket.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy modern FPS-ek futtatására használhatatlan: a Stalker Call of Pripyat kiegészítőjének demójával tesztelve az átlagos képkockaszám másodpercenként 9 és 14 között alakult. De, mint azt korábban is hangsúlyoztuk, a Lifebook S760 nem is ilyen célra született, így ezt az alacsony teljesítményt nem szabad tőle zokon venni. Azt már annál inkább, hogy ha felmelegszik a gép belseje, akkor a hűtés meglehetősen hangosan dolgozik. A ventilátor erőlködve igyekszik csökkenteni a hőmérsékletet, mely szerencsére alapvető feladatok végzése (e-mailírás, dokumentumolvasás) nem nagyon mozdul el a 40 és 45 Celsius fokos tartományból. Terhelve azonban 62-63 fokig is felkúszik a hőmérséklet, ilyenkor aktiválja magát a hangos hűtés.

A Windows 7 Media Center Editiont futtató laptop A, G és N rendszerű Wi-Fi hálózatokhoz tud csatlakozni, a kisebb elektronikus eszközökhöz való vezetékmentes kapcsolódást pedig a Bluetooth támogatása biztosítja.

Végül az ár. Nos, ez a legnehezebben lenyelhető falat, hiszen a laptop egyáltalán nem olcsó. Még a legegyszerűbb kiépítettség esetén, Core i5-ös processzorral is 400 ezer forint felett van az ára, ám Core i7 esetében már a 600 ezer forintot is megközelíthetjük. Véleményünk szerint a drágán elérhető teljesítménytöbblet nem éri meg, Lifebook S760 vásárlása esetén mi a középkategóriás Intel processzorral szerelt változatokra voksolunk.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés