Connect with us

Hirdetés

technokrata

128 GB-os Blu-ray lemezek

Smart home

128 GB-os Blu-ray lemezek

Még nagyobb kapacitást kínálnak a többrétegű kéklézeres korongok.

A kéklézeres lemezeket leíró szabványok felett bábáskodó Blu-ray Disc Association (BDA) szervezet bejelentette, hogy elkészült a BDXL specifikációval. Akár 128 GB-nyi adat is felfér az új, többrétegű adathordozóra, melynek fogyasztói alkalmazásba vétele is hamarosan megindulhat. Ehhez a gyártóknak meg kell vásárolniuk a licenceket, majd megkezdhetik az egyszer írható, újraírható korongok és az ehhez szükséges optikai meghajtók előállítását.

Olyan célcsoportokat céloz meg a BDA az új szabvánnyal, mint a műsorszórás, a gyógyászati és a képfeldolgozás területén érdekelt vállalatok. Ezek a szegmensek lesznek – a szervezet reményei szerint – a háromrétegű, 100 GB kapacitást nyújtó R (egyszer írható) és RE (újraírható), illetve a négyrétegű, 128 GB kapacitású R média elsődleges felvevőpiaca. Ekkora kapacitással már a HD-s műsorok digitális rögzítésére és lejátszására is lehetőség nyílik, merevlemez vagy egyéb adathordozó alkalmazása nélkül.

A technika maga visszafelé kompatibilis, azaz a jövőbeni BDXL-képes berendezések a napjainkban használt 25 és 50 GB-os Blu-ray korongokat is tudják majd kezelni. Emellett a nem túl távoli jövőben megjelenő lejátszók is megkapják a specifikáció támogatását, azaz – legalábbis adatleolvasási szinten – vissza tudják majd adni a kék lézer által letapogatott adatot BDXL esetében is. Az egyelőre nem ismert, hogy a jelenlegi lejátszók egy esetleges firmware frissítést követően szintén alkalmasak lesznek-e erre.

Ugyanígy nem tudni, hogy mennyibe kerülnek majd az új korongok, valamint az ezek lejátszására, adatokkal felírására képes eszközök. A licencdíjakon múlhat az új standard sikere vagy bukása – már ha le tudják nyomni a felhasználók torkán, hogy egy újabb Blu-ray szabványt kell elfogadniuk. Napjainkban ugyanis az eredeti Blu-ray (melynek ráadásul szintén több profilja készült az elmúlt években) mellett a Blu-ray 3D és a Blu-ray XL egyaránt létező szabvány.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés