Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alacsonyfogyasztású négy- és kétmagos Intel processzorok

Laptop

Alacsonyfogyasztású négy- és kétmagos Intel processzorok

Nagy teljesítményük mellett fogta fogyókúrára egyes CPU-it a vállalat.

Habár legtöbbször a laptopoknál tapasztaljuk a nagyfogyasztású eszközök jelentette hátrányt (rövid üzemidő), az asztali gépeknél is problémás a fogyasztás (túlmelegedés). Utoljára a Pentium 4 éra végén okozott nagy gondot, amikor a legnagyobb órajelen üzemelő chipek már 100-110 watt fölötti TDP-vel (thermal dissipation power) rendelkeztek – ez akkor a Netburst architektúra végéhez vezetett; az Intel kénytelen volt visszanyúlni a Pentium 3 felépítéséhez, amelynek továbbfejlesztéséből született meg tulajdonképpen a jóval kevésbé energiaigényes Core mikroarchitektúra.

Ezzel párhuzamosan azonban elindult a fejlesztés a többmagos példányok irányában, amely szintén a fogyasztás lendületes növekedését vetítette előre. Napjaink két-négymagos példányai a dupla vagy négyszer több feldolgozó egység ellenére sem fogyasztanak többet (sőt!), mint a Pentium 4. És van még lehetőség további redukálásra, amire az Intel nemrég tett bejelentése is példát szolgáltat.

Négymagosok
Az új Core 2 Quad lapkák ugyan még az előző generációs processzorok közé tartoznak, ettől függetlenül komoly figyelmet érdemelnek. TDP-jük ugyanis 30-40 wattal alacsonyabb, mint elődeiké: mindössze 65 wattot disszipálnak el. Ezt többek között a 45 nanométeres gyártási eljárásra való áttérésnek köszönhetik. A kereskedelmi forgalomban január közepén megjelenő CPU-k (Q9550-ek, Q9400-ak és Q8200-ak) 2,33-2,8 GHz-es órajelen üzemelnek majd, miközben frontoldali buszsebességük 1333 MHz-es lesz. Természetesen kompatibilisek a mai LGA775-ös alaplapokkal. Ugyanakkor többet kell fizetni értük, mint „hagyományos” társaikért: modelltől függően akár 16%, 20% vagy 33%-kal is többe kerülhetnek, mint a hasonló teljesítményt nyújtó négymagos Intel processzorok.

Kétmagosok
Fogyókúrára fogta feleannyi feldolgozóegységgel bíró chipjeit is a vállalat; ennek köszönhetően már ebben a hónapban megjelenhet a 35 wattos disszipációt felmutató modellek egy része (a második „eresztés” december végén kerül forgalomba). 2-3,06 GHz-es frekvenciákon futnak a lapkák, áruk pedig 209 és 1038 dollár között alakul. A legolcsóbb modell (Core 2 Duo P8400) 3 MB-nyi L2 cache-sel és 2,26 GHz-es órajellel bír, míg a legdrágább (Core 2 Extreme QX9300) 12 MB-os másodszintű gyorsítótárral van szerelve, és 2,53 GHz-es frekvencián működik.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés