Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem jobb a Windows 7 az XP-nél

Laptop

Nem jobb a Windows 7 az XP-nél

Egy netbook hamarabb lemerül, ha az újabb operációs rendszer van rajta, mintha a jö öreg Windows XP.

Amióta kézzelfogható közelségbe került a Windows 7 az otthoni felhasználók számára, azóta foglalkoztatja a mobil számítógépek tulajdonosait, mennyit „bír” elektromos hálózattól távol az operációs rendszer, egy Windows XP-vel telepített masinához képest. Ebből a szempontból a Windows Vista csúfosan leszerepelt, nem véletlen, hogy a netbookokra egyáltalán nem került fel az OS. Tulajdonképpen ennek köszönhette a Windows XP a mini noteszgépekben való reneszánszát is – a Microsoft nem akarta átengedni a terepet a Linuxnak.

De térjünk vissza a W7-hez! Számos tesztelő „esett neki” már, és hasonlította össze a két redmondi operációs rendszert ugyanazon a gépen; legutóbb a Laptopmag.com vizsgálta meg, melyik szoftverrel húzza tovább egy hordozható számítógép akkumulátora. Elméletileg a W7-nek kellene jobban bírnia az igénybevételt, a Microsoft ugyanis korábban azt állította, hogy az új OS jobb paraméterrel bír e tekintetben a Windows XP-hez képest.

A valós tesztek sajnos nem támasztják egyértelműen alá ezt az állítást. A „normál méretű” laptopok esetében néhány perc és egy óra közötti „növekmény” érhető el, pusztán az operációs rendszer cseréjével; viszont a netbookok tekintetében már más a helyzet. A fenti tesztben a Toshiba NB205-ös, az Asus Eee PC 1008HA és a HP Mini 311-es modelljén cseréltek szoftvert, és minden egyes alkalommal, legalább fél órával megrövidült az üzemidő.

Aki tehát netbook-vásárlás előtt áll, meg kell, hogy fontolja, milyen operációs rendszerrel veszi meg a kis masinát. Már amennyiben rendszeresen vezetékes tápellátástól messze akarja a kis LCD-t bámulni. Amint arról mi is beszámoltunk, a netbook tulajdonosok zöme ugyanis egyáltalán nem arra használja a kis masinát, amire szánták: többnyire a négy fal között, vagyis konnektorhoz közel nyomogatják a felhasználók a pici billentyűzetet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés