Connect with us

Hirdetés

technokrata

11 órán át bírja a Fujitsu laptop

Laptop

11 órán át bírja a Fujitsu laptop

Megnövelt akkumulátorkapacitással.

Gyakorlatilag amióta létezik a mobil számítástechnika, azóta probléma az energiaellátás – nem lehet ugyanis kellően nagy kapacitású energiatárolót integrálni a laptopokba úgy, hogy azok hosszú, akár 8 órás (egy munkanapnyi) üzemidőt is biztosítsanak, ha a noteszgép méretét és tömegét nem akarjuk túlzott mértékben megnövelni. A probléma két irányból közelíthető meg: a felhasznált számítástechnikai hardvereszközök fogyasztásának mérséklése, illetve az akkumulátortechnológia fejlesztése egyaránt járható út – igaz, ez utóbbi rögösebb.

A japán gyártó mindkét módszert alkalmazta legújabb, U2010-es masinájánál, melyet a távol-keleti szigetországban mutatott be nemrég. Érdekessége, hogy normál kapacitású teleppel is tiszteletreméltó 5,3 órás üzemidőt tud felmutatni; ám ennél sokkal többre képes, ha megnövelt kapacitású akkumulátort helyeznek bele. A Fujitsu ez utóbbival demonstrálta a kis masinában rejlő lehetőségeket: a noteszgép több mint 11 órán keresztül volt üzemképes.

Technikai paraméterek
Gyakorlatilag az U1010-es utódjának számít ez a modell, mely mindössze 5,6 colos méretben kerül forgalomba. Az Intel fejlesztette Atom processzorra (Z530) alapuló készülék mininotebook, tábla PC és majdhogynem palmtop is egyben. Kijelzőjének felbontása igen részletgazdag, hiszen a fenti méreten képes 1280×800 pixel (WXGA) megjelenítésére. A feketében, arany- és ezüstszínben, vörösben és kékben is kapható U2010-es mindössze 610 grammos tömeggel bír, ennek ellenére egy 60 GB-os winchester (vagy igény szerint 64 GB-os SSD) dolgozik benne. 1,3 megapixeles kamera, mikrofon, Bluetooth 2.1 – csak néhány a Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel ellátott laptop további funkciói közül.

Gondolt a biztonságra is a gyártó: kétszintű BIOS-védelmet alkalmazott, illetve az úgynevezett Anti-Theft Lock Slotot. Emellett rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval is, ami szintén a rajta tárolt adatok védelmét hivatott szolgálni, az azonosítás egyszerűsítése mellett.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés