Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsabb, „olcsó” SSD-k – merevlemez helyett

Laptop

Gyorsabb, „olcsó” SSD-k – merevlemez helyett

Nagyobb sebességű, megengedhető árú memóriaalapú adattárolókat jelentett be az OCZ.

Napjainkban kapható, mozgó alkatrészt nem tartalmazó adattárolók közül az SSD (solid state diks) a legismertebb, azonban nem ez a legelterjedtebb. Ennek oka pedig nem más, mint az ár: jelenleg – egységnyi kapacitásra számolva – legalább egy nagyságrenddel többe kerülnek az ilyen eszközök, mint a winchesterek. Néhány gyártó ugyan kínál olcsóbb modelleket is, ezek azonban teljesítmény szempontjából elmaradnak az elvárttól.

Ezt felismerve az OCZ Technology Group a múlt héten bejelentette, hogy a szélesebb felhasználói réteg számára készített Core családjának (mely számottevően olcsóbb a nagysebességű példányokhoz képest) újabb tagjai indulnak hódító útjaikra. Ezek 32/64/128/256 GB-os kapacitással rendelkeznek, és – a gyártó állítása szerint – 170 MB/s-os olvasási, illetve 98 MB/s-os írási sebességgel bírnak. Emellett lecsökkent a seek time (vagyis a kiolvasandó adatok „megtalálása” az adattároló felületen) is, mely így már csak 0,2-0,3 ms. Összehasonlításképp, az előző generáció értékei: olvasás: 120-140 MB/s, írás: 80-93 MB/s, seek time: 0,35 ms.

Igaz, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy a prémium kategóriába sorolt termékekkel felvegyék a versenyt sebesség terén az OCZ Core családjának új tagjai. A legdrágább modellek ugyanis akár 250 MB/s-ot megközelítő írási/olvasási tempóra is képesek. Ugyanakkor rendelkeznek néhány további, figyelemre méltó tulajdonsággal a gyártó most bejelentett eszközei.

Ezek egyike, hogy mini USB porttal látta el őket a gyártó. Ennek előnye, hogy a felhasználók később tovább fokozhatják a készülék teljesítményét illetve kompatibilitását, amennyiben új firmware-t ad ki hozzájuk a gyártó, mondta Ryan Petersen, az OCZ vezérigazgatója. Ezenfelül igen jó (alacsony) meghibásodási paraméterrel rendelkeznek: MTBF értékük (vagyis az az idő, amely az első meghibásodásig átlagosan eltelik) 1,5 millió óra. Igaz, ennek ellenére a vállalat „csak” két éves garanciát ad az SSD-kre.

Pontos ár egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés