Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagy örömöt okozott a Nokia

Dotkom

Nagy örömöt okozott a Nokia

A vártnál jobb gyorsjelentéssel rukkolt elő a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója.

Több mint 9 százalékkal ugrott meg a Nokia-részvények árfolyama a helsinki börzén azt követően, hogy a társaság bejelentette: a második negyedévben a 4 százalékkal 13,2 milliárd euróra gyarapodó bevétel mellett részvényenként 37 cent eredményt ért el. A piac 12,8 milliárd euróra és 36 centre számított. A nettó profit 61 százalékkal 1,1 milliárd euróra, részvényenként 29 centre esett – ennek magyarázata, hogy a tavalyi bázist egy egyszeri tétel dobta meg.

A Nokia globális piacrészesedése 40 százalékra nőtt a negyedév folyamán – közölte a társaság vezérigazgatója, aki szerint az iparági eladások legalább 10 százalékkal bővülhetnek az idén.

A részvényárfolyam csütörtöki megugrása csak gyógyír lehet a tulajdonosoknak, hiszen a papírok a gyorsjelentést megelőzően összesen 41 százalékot zuhantak az idén.

A Nokia-telefonok értékesítési átlagára az egy évvel korábbi 90 euróról 74 euróra zuhant, de az első negyedévhez képest is 5 euró a mínusz. A csökkenés mintegy 40 százaléka a devizaárfolyam-változások számlájára írható, hiszen a bevétel fele dollárban vagy az amerika devizához kötött pénzekben folyik be. A cég a negyedév során 122 millió készüléket értékesített, 21 százalékkal többet, mint egy évvel azelőtt. Az európai eladások – Oroszországgal együtt – 27,1 millió darabon stagnáltak, míg Kínában 11 százalékkal több, 17,6 millió telefon kelt el, az Ázsia-Csendes-óceán térségben pedig 42 százalékkal 36,4 millió darabra ugrott az értékesítés, elsősorban az indiai keresletnek köszönhetően. (Indiában a legjobban sikerült hónap június volt, a mobilosok tábora ugyanis egyetlen hónap alatt hétmillió fővel nőtt.) Az észak-amerikai eladások közel 10 százalékkal nőttek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés