Connect with us

Hirdetés

technokrata

30 év börtön spammelésért

Dotkom

30 év börtön spammelésért

Közel másfél tucat elkobzott kocsit aukciózott el már a rendőrség.

Még az AOL fogta évekkel ezelőtt perbe Christopher William Smith-t, a Minnesota-i „gyógyszerkirályt”. Az amerikai férfi éveken keresztül küldte levélszemetét szerte az Interneten, melyben különböző gyógyszerek online beszere91etőségét hirdette. Nemrég azonban az állami bíróságon folyó ügyet vezető szövetségi bíró határozottan és kíméletlenül pontot tett a férfi pályafutására: a spammer bűnösnek találtatott. A bíró úgy döntött, hogy a különösen nagy értékű – becslések szerint több mint 24 millió dolláros forgalmat eredményező – törvénysértés miatt példát statuál: 30 évnyi szabadságvesztést rótt ki Smith-re.

Az amerikai hatóságok még 2005-ben kattintották rá a bilincset az amerikai spammer csuklóira. Mindez azért következett be, mert XPress Pharmacy nevű vállalkozását egy korábbi felszólításnak eleget nem téve nem zárta be, csupán elköltöztette. Smith ugyanis úgy gondolta, hogy a Dominikai Köztársaság ideális hely lesz online üzérkedésének hátteréhez – ezzel azonban az USA-beli rendőrök nem értettek egyet.

Először az AOL tett panaszt a spammer miatt – a férfi az Internet-szolgáltató előfizetőinek milliárdszámra küldte a szemét e-mailjeit. A legnépszerűbbek a viagrás levelek voltak, de kínált pornográf tartalmakat, kábeltévés dekódolókat és pénisznövelő pirulákat is. Az ISP emiatt egy 5,3 millió dolláros kártérítési pert akasztott Smith nyakába, a 2004-es Can-Spam Act törvény megsértése miatt. Az USA-ban ugyanis már 3 éve létezik az a szabályozás, mely szerint a nem kívánt elektronikus levelet küldőket akár szabadságkorlátozással is lehet büntetni.

A mostani ítélet kimondása előtt is sokat tettek már a hatóságok azért, hogy Smith ne érezze magát annyira nyeregben – több mint 17 kocsiját foglalták le, és adták el egy tavalyi aukción, amiből 1,6 millió dolláros bevételre sikerült szert tenni. A három évtizedes szabadságvesztés azonban olyan büntetés, amit nem fog egyhamar elfelejteni a „gyógyszerkirály”.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés