Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook 50 dollárért – lehetséges?

Laptop

Notebook 50 dollárért – lehetséges?

Hordozható számítógép 10 ezer forintért?

Az első XO laptopok (vagy ismertebb nevükön: 100 dolláros laptopok) szeptemberben lesznek készen, állítja a Taiwan Economic News. Ezt azt jelenti, hogy még idén megkezdődhet az olcsó noteszgépek dömpingje, vagyis a harmadik világ gyerekeinek digitalizálása beindulhat. Mindez azonban drágábban valósulhat meg az eredetileg eltervezetthez képest – a XO laptopok a költségcsökkentések ellenére is egyelőre 175 dollárba kerülnek. Ezért a pénzért egy XL700-as AMD processzort, 256 MB-nyi memóriát és 1 GB-nyi flash tárolót lehet a készülékvázba szerelni; de a tervek szerint a gyártási volumen felfutásával a notebook még olcsóbbá válhat.

A kis számítógépek gyártásáért a tajvani Quanta felel – ez a cég nyerte ugyanis el az OLPC projekt megbízását. A két szervezet között pedig úgy látszik, a kisebb zökkenők ellenére is tökéletes az összhang: a távol-keleti források tudni vélik, hogy egy újabb, még olcsóbb laptop előállítását tervezik. Szinte semmi sem szivárgott még ki ezzel kapcsolatban, egyedül az ára az, amivel megdöbbentik a 100 dollárhoz már hozzászokott érdeklődőket is: ezt pont annak feléből, vagyis 50 dollárból tervezik létrehozni.

Komoly feladat előtt állnak tehát a mérnökök, valószínűleg minden egyes centen spórolni fognak majd, amin csak lehet. Emellett azonban a XO laptopra is figyelmet kell még fordítaniuk, mivel korántsem tudtak minden kitűzött célt megvalósítani – túl sokat fogyaszt, nincs még prototípus a kurblis töltőből, és szoftveres frissítésre is szükség van még.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés