Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kipróbáltuk: Fujitsu Siemens Lifebook P7230

Laptop

Kipróbáltuk: Fujitsu Siemens Lifebook P7230

Könnyű, kicsi, mégis komplett számítógép – nálunk járt a Fujitsu Siemens ultramobil noteszgépe.

Nemrég alkalmunk nyílt kipróbálni a Fujitsu Siemens Lifebook P7230-as notebookját, mely a legkisebb, hordozhatóságot maximális mértékben szem előtt tartó kategóriába tartozik. Ennek ismeretében is meglepően könnyű: egy és negyed kilogrammos tömegű készüléket foghattunk a kezünkbe a látványos külsőségektől mentes, barna kartondoboz kinyitása után. A kis notebook szélesképernyős kialakítású; valószínűleg ennek köszönhető, hogy a rákerült – amúgy angol kiosztású – billentyűzet a kis (10,6 colos) kijelző ellenére még használható méretű maradt.

A dobozban a noteszgépen kívül rengeteg lemezt (meghajtóprogramok, adat-visszaállító DVD, WinDVD5, Nero 6, Windows XP Professional nyelvi változatai stb.) találunk, illetve a Lifebook a tápkábelét és adapterét. És nem szabad megfeledkezni az egyik legfontosabb elemről, a notebook dokkolójáról sem. Ennek segítségével már szinte asztali számítógéppé változtathatjuk a készüléket (a kis kijelzőtől eltekintve), hiszen ebbe helyezve olyan funkcionalitással bővül, amit hordozható formában, pontosan a mobilitás miatt már nem lehetett megvalósítani. Több USB port, D-Sub bement, S-video kimenet, hang kimenet, Ethernet csatoló – csak néhány a dokkoló csatlakozói közül.

És akkor jöjjön maga a notebook! A Lifebook P7230 szürke-fekete borítást kapott; a Fujitsu Siemens által viszonylag gyakran használt zongoralakk ezúttal elmaradt. Ugyan első pár alkalommal ez az exkluzivitás érzésének hiányát okozhatja, cserébe viszont kevésbé látszik meg rajta a koszolódás (főleg a zsíros szennyeződések, mint amilyet az emberi ujjak hagynak maguk után), vagyis könnyebben tisztán tartható. Szokatlan, de praktikus kialakítást kapott az LCD-t tartalmazó panel: lehajtását követően is látszanak a billentyűzet síkjába, az alsó panel tetejébe szerelt LED-ek. Így például akkor is figyelemmel követhető az akkumulátor töltésének folyamata, ha éppen össze van csukva a notebook.

Ugyanitt található két, az egyszerű használatot segítő gomb is: a nagy E betűt tartalmazóval az energiakímélő üzemmódok között lehet váltani, míg az R gomb az Altiris Local Recovery Pro előhívását segíti. Ezzel lehet a rendszer eredeti állapotát visszaállítani, ha valami végzetes dolgot követett volna el a felhasználó – például kritikus fontosságú rendszerállományokat törölt le vagy vírussal fertőzte össze a számítógépet. Végül ugyanezen a panelen, a bal felső részen található a wireless LAN csúszka kapcsolója – egy mozdulat, és máris befejezi az akkumulátorzabáló működést a vezetékmentes modul, ha éppen nincsen rá szükség.

Bőven ellátták csatlakozókkal a Lifebook P7230-ast: jobboldalt kapott helyet a tápkábel bemenete, és egy USB port; illetve ide nyílik a beépített optikai meghajtó tálcája is. Ez utóbbi ebben a kategóriában nagy szó, hiszen az ultramobil notebookokból többnyire ki szokták spórolni a CD/DVD drive-ot, hogy olcsóbbá és könnyebbé tegyék ezeket a modelleket. Visszatérve a csatlakozókra: hátulra került a LAN port, illetve baloldalra a lopásgátló Kensignton Lock csatlakozója, a mikrofon be- és a fülhallgató kimenete, még egy USB és egy IEEE 1394-es port. Szemből használható a PCMCIA bővítőhely kioldógombja (a slot balról képes fogadni a bővítőkártyákat), illetve szintén szemből lehet berakni a memóriakártyákat is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés