Connect with us

Hirdetés

technokrata

Radikális átalakulás előtt a notebookok

Laptop

Radikális átalakulás előtt a notebookok

2010-re ígérik a jelenség kiteljesedését.

Tavaly kezdtek az első hírek szállingózni arról, hogy a memóriaalapú adattárolás már olyan mértékben olcsóvá vált, hogy a legdrágább, csúcskategóriás noteszgépekben hamarosan megjelenhetnek az első, mágneses adatrögzítést, mozgó alkatrészeket nélkülöző háttértárak. A Solid State Diskek (SSD) az év első felében debütáltak a nagyközönség előtt; ám még mindig 5-600 dollárral kerülnek többe egy náluk kétszer nagyobb kapacitású winchesterhez képest. A forradalom azonban elkezdődött.

Legalábbis az Isuppli becslése szerint. A piackutató cég úgy véli, hogy 2010-re a forgalomba hozott mobil számítógépek negyede tartalmaz majd SSD-t, 58 százalékuk pedig hibrid merevlemezzel (nagyméretű memóriapuffert tartalmazó winchester – HHD) fog rendelkezni. Jelenleg az első szegmens részesedése százalékosan még nem kimutatható, és a HHD-k is mindössze a mobil merevlemezek 1 százalékát adják ennek a piacnak.

Számszerűsítve ez a következőt jelenti: 2009 utolsó negyedévében 24 millió olyan notebook talál majd gazdára, amely valamilyen flash-es adattárolót hordoz magában (ilyen eszközök 2007 első negyedévében még csupán 143.600 darabszámmal vették ki a részüket az értékesítésekből). 2009 utolsó három hónapjában egyébként mintegy 40 millió noteszgépet adnak majd el – állítja az Isuppli becslése -, amelyek között 60 százalékos részesedéssel bírnak majd az SSD-s modellek. Mindezt az a drasztikus áresés idézi elő, ami az évtized végére már „winchesteri” magasságokba süllyeszti a memórialapú háttértárolók árát.

Arra nem tér ki a piackutató vállalat, hogy egy tipikus SSD mennyibe fog kerülni 2009 végén, és arról sem bocsátkozott találgatásokba az Isuppli, hogy a tipikus végfelhasználónak milyen kapacitásra lesz szüksége ekkor. Egy korábbi, a Gartner által bejelentett becslés szerint a PC-k számára 2015-ig a winchesterek jelentik a fő tárolási technológiát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés