Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy régi-új elektronikai óriás gyárthatja a merevlemezek zömét

Laptop

Egy régi-új elektronikai óriás gyárthatja a merevlemezek zömét

Komoly változás előtt a winchesterpiac.

Három japán gyártó előrehaladott tárgyalásokat folytat egy közös leányvállalat létrehozásáról, adta hírül a minap az X-bit labs. Ha a Fujitsu, a Hitachi és a Toshiba egyesítenék a háttértároló piacon meglevő erejüket, akkor közösen már összemérhető lenne a társulás piaci kapitalizációja a jelenleg domináns Seagate Technology-val. Ez utóbbi egyébként technológiailag is vezető szerepet tölt be a winchesterek terén, de egy közös kutatás/fejlesztési részleggel nem csak a gyártási költségek törhetők le és az előállítás volumene futtatható fel.

Érdemes megjegyezni, hogy a Hitachi háttértárakkal foglalkozó divíziója soha nem tudott nyereségről beszámolni azt követően, hogy néhány éve felvásárolta az IBM hasonló céllal működtetett részlegét (nem véletlenül vonult ki a Kék Óriás erről a piacról). Más irányból, de hasonló kényszer miatt lát jövőt a két másik japán vállalat a közös munkában. A Fujitsu és a Toshiba elsősorban a miniatürizált merevlemezek piacán bír előnyökkel, ám ezeket a készülékeket már megkezdték kiszorítani a memóriaalapú háttértárolók egyre olcsóbb modelljei (további részletek itt).

Voltaképp hasonló helyzet kezd kialakulni a merevlemezpiacon, mint amire néhány éve az optikai meghajtók piaca mutatott példát. A 21. század legeleje tulajdonképpen a nagy összeforrások ideje volt az ODD-knél: az NEC és a Sony létrehozta az Optiarc-ot, a Hitachi és az LG a HLDS-t (Hitachi-LG Data Storage), a Toshiba a TSST-t (Toshiba-Samsung Storage Technology Corp.), a Liteon pedig felvásárolta a BenQ optikai meghajtókkal foglalkozó részlegét. Ezzel versenyképesebbé válhattak, ami az egy termékre jutó profit egyre marginálisabbá válása idején létszükségletté vált.

A fent említett három merevlemezgyártó együttműködése azonban nem a növekedésért, hanem a túlélésért jönne létre. Míg külön-külön a felek összesítve a piac nagyjából harmadát tartják a kezükben, egyesítve ez az érték alacsonyabb lenne. A három vállalat elsősorban a költséghatékonyság miatt, a beszerzési lehetőségek (például az adattároló tányérok) kibővülése okán profitálna a közös munkából.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés