Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft dokumentumok a rivális szövegszerkesztőkben és vica versa

Laptop

Microsoft dokumentumok a rivális szövegszerkesztőkben és vica versa

Végre létrejön az átjárhatóság az Office és a nyíltforrású irodai file-formátumok között.

Még a tavalyi évben kezdte meg a Microsoft a SourceForge-nál azt a projektjét, mellyel a saját és a nyíltforrású irodai file-formátumok közötti átjárhatóságot akarta megteremteni. Nos, a projekt révbe ért, Redmond ugyanis bejelentette, hogy a mai nappal kiadja az Office Open XML (OOXML) és az Open Document Format (ODF) oda-vissza konvertálására képes szoftverét (letöltés itt). Ennek révén teljesen mindeggyé válik, hogy melyik platformon került létrehozásra egy dokumentum – az a másikon is visszaolvasható lesz.

Amint azt egy ideje már tudni lehet, az OOXML lett az alapértelmezett dokumentumformátum az Office 2007-ben, míg az ODF-et Redmond olyan riválisai használják, mint az IBM, a Sun Microsystems és a Novell. A ma kiadásra kerülő plugin telepítésével a legújabb, a 2003-as és az XP kiadású Office-ok felhasználói biztosíthatják az átjárhatóságot: a Wordben elkészített dokumentumot egy kattintással ODF-ben is el lehet menteni. Természetesen ugyanígy lehetőség nyílik ez utóbbi formátumban készült irományok microsoftos szövegszerkesztőben való megnyitására is.

Ugyanaz a csoport, amelyik a Microsoft partnereként a fenti alkalmazáson dolgozott, most még nagyobb fába vágja a fejszéjét: hasonló átjárhatóságot akarnak biztosítani az Excel táblázatkezelő, valamint a Powerpoint bemutatókészítő alkalmazás, illetve ezek nyíltforrású változata között. Ezt Jean Paoli, a Microsoft XML architektúra felelőse nyilatkozta nemrégiben. Paoli közlése szerint ezek a pluginek szintén nyíltforrású projektek keretében jöhetnek létre, ha minden a tervek szerint megy, akkor még az idei év vége előtt.

Az OpenXML Translator végleges, 1.0-s változata letölthető gyors Download szerverünkről.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés