Connect with us

Hirdetés

technokrata

Illegal – HD-s filmözön várható

Dotkom

Illegal – HD-s filmözön várható

Hivatalosan is beismerték, hogy a következő generációs filmhordozó médiumok tartalomvédelme kikerülhető.

Nemrég írtunk a magát Muslix64-nek nevező crackerről, aki először a HD DVD, majd a Blu-ray filmes korongok másolásvédelmét tudta megkerülni (bővebben itt). Muslix64 sikerét a minap beismerte a tartalomvédelmi technológia mögött álló cégek (IBM, Intel Microsoft, Panasonic, Sony, Toshiba, Walt Disney, Warner Bros. Studios) konzorciuma is – megerősítették, hogy a cracker ellophatta a címkulcsokat, melyekkel képessé válhatott (egy DVD-lejátszó szoftverben levő hiba kihasználásával) kikerülni a védelmet.

A technika mögött álló Advanced Access Content System Licensing Authority (AACS LA) egyik szóvivője szerint habár ma még a file-ok nagy mérete és a következő generációs médiák és íróeszközeik magas ára miatt a HD-s filmek másolása nem olyan népszerű, mint a DVD-s vagy DivX-es változatoké, de az új formátum elleni támadás analógiát mutat a korai zenecsere időszakával. A szóvivő szerint ugyan limitált az eset hatása (az AACS-t „menet közben”, azaz az új korongok kiadásával lehet frissíteni), ennek ellenére komolyan veszik az ügyet.

Mindmáig nem sikerült beazonosítani (vagy csak nem közölték), hogy melyik lejátszóalkalmazás(ok) révén tudta a cracker megszerezni a kulcsokat. Az AACS LA úgy nyilatkozott, hogy a történtek miatt egyetlen szoftverfejlesztő licencét sem vonják meg, de az alkalmazások javítása minden bizonnyal hamar be fog következni. Ezzel már csak azért is igyekezniük kell a jogvédőknek, hiszen az évente 24 milliárd dolláros bevételt jelentő DVD-ipart leváltani hivatott HD-s korongoknál nem engedhetik meg, hogy tárva-nyitva maradjon egy rés a pajzson.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés